© vln

Daarom vliegen er binnenkort drones boven onze huizen

Eneco, de grootste zonne-energieproducent van België, doet voortaan een beroep op drones om de werking van haar zonne-installaties te controleren. Hiermee is Eneco de eerste energieleverancier in België die daarop inzet. Dit kadert in de volle verandering van de energiemarkt, waarbij Eneco ook het belang van nieuwe innovatie wil onderstrepen. Eneco werkt hiervoor samen met de gespecialiseerde firma DroneGrid. Via de controles verhoogt Eneco het rendement en de levensduur van haar 260.000 panelen.

mal

De drones van DroneGrid controleren systematisch de locaties waar de zonnepanelen van Eneco liggen. De toestellen voeren een vooraf uitgestippelde vlucht uit boven de installatie en analyseren de toestand met gesofisticeerde camera’s, sensoren en zelfs een warmtecamera. Uit de resultaten kunnen de beheerders van de panelen perfect afleiden waar de zonnecellen hun rendement beginnen te verliezen en zo op tijd ingrijpen.

“We controleren al onze panelen minimaal één keer per jaar. Tot nu toe moesten we inspecteurs op het dak sturen en hen paneel per paneel een warmtefoto laten maken. Dat was erg tijdrovend en voor de veiligheid niet altijd mogelijk. Dankzij de drones zijn de beelden veel gemakkelijker te analyseren en veel beter te vergelijken: in plaats van twee dagen manuele inspectie volstaat een vlucht van één uur om alle informatie te hebben.” zegt Iwein Goigne, General Manager Eneco Solar.

De drone zal gebruikt worden voor de analyses bij de 260.000 panelen die in beheer zijn van Eneco. Die liggen op daken van bedrijven, sportcentra en scholen in het hele land, goed voor een oppervlakte van 60 voetbalvelden. Zij wekken stroom op voor in totaal 15.000 gezinnen.

Eneco heeft een contract aangegaan van minstens drie jaar met DroneGrid. Door drones in te zetten, toont het bedrijf aan dat het in een veranderende energiemarkt volop kiest voor innovatie, samen met zijn industriële klanten.