© rr

Moordverdachte Sofie Muylle wil aan de leugendetector

Een maand na zijn aanhouding is Roemeen Alexandru C. (23) voor het eerst grondig ondervraagd over de moord op Sofie Muylle (27) in Knokke. Hij blijft volhouden dat hij de jonge vrouw niét heeft vermoord. Om zijn onschuld te bewijzen, vraagt hij zelf nadrukkelijk om de leugendetectortest te mogen ondergaan.

Marc Klifman

Alexandru C. (23) zit sinds 15 juli in de gevangenis op verdenking van de moord op Sofie Muylle in Knokke. Enkele weken eerder werd hij in Roemenië opgepakt via een Europees aanhoudingsbevel. Onderzoek van de speurders in Brugge wees uit dat Alexandru C. de ‘man met de blauwe jas’ is, die op camerabeelden duidelijk urenlang bleef rondhangen aan het strand in Knokke, waar het lichaam van de jonge vrouw werd aangetroffen.

Kort na zijn arrestatie in Roemenië verklaarde de jongeman via zijn ouders dat hij Sofie Muylle in het zand “had zien liggen”, maar dat hij haar “niet had aangeraakt”. Eenmaal uitgeleverd aan ons land, beriep de jonge Roemeen zich op zijn zwijgrecht.

Tot de speurders hem in het grootste geheim voor het eerst uitgebreid hebben herverhoord. “Het enige wat ik u over die ondervraging kan zeggen, is dat onze cliënt bij zijn standpunt blijft: hij heeft juffrouw Muylle niét vermoord. Hij is daar heel formeel over”, zeggen zijn advocaten Pieter Filipowicz en Chantal Van Den Bosch.

Het Brugse parket bevestigt dat het herverhoor afgelopen vrijdag plaatsvond. “Maar in het belang van het onderzoek kunnen wij geen verdere commentaar geven over de inhoud van de verklaringen”, zegt parketwoordvoerster Céline D’Havé.

Misbruikt voor moord

Het gerecht beschikt over sterke aanwijzingen dat de Roemeen Sofie Muylle wel degelijk heeft gedood. Eerder werd al bekendgemaakt dat het DNA-profiel van Alexandru C. overeenstemt met de sporen op het lichaam van Sofie Muylle. Zo werd zijn sperma op haar aangetroffen. Alles wijst erop dat hij haar misbruikt heeft voor ze werd vermoord. Maar zijn advocaten willen dat niet bevestigen.

De jongeman is wel bereid om mee te werken aan het onderzoek, aldus de raadslieden. Meer nog: om zijn verklaring te ondersteunen, vraagt hij zelf uitdrukkelijk om de leugendetectortest te mogen ondergaan. De advocaten gaan de onderzoeksrechter officieel verzoeken om op die vraag in te gaan.

C. verschijnt dinsdag opnieuw voor de raadkamer in Brugge, die over zijn verdere aanhouding moet beslissen.

Meer over Sofie Muylle