© Youtube Would You React

Vrouw wordt lastig gevallen op Brusselse metro, enkel vrouwen grijpen in

Het bekende Youtube-platform ‘Would You React’ heeft een nieuw sociaal experiment uitgevoerd in Brussel waarbij ze testten of omstaanders zouden ingrijpen bij seksuele intimidatie. Zo wordt een vrouw op de metro lastiggevallen door twee mannen, maar de reacties zijn niet wat je zou verwachten.

lmas

Het rollenspel vond plaats op de Brusselse metro en werd uitvoerig gefilmd met verborgen camera’s. Een vrouwelijke acteur werd langdurig lastiggevallen en uitgescholden door twee mannelijke acteurs, maar pendelaars reageerden niet zoals verwacht. “Het waren steeds de vrouwen die reageerden”, vertellen de makers van het filmpje. “Zij weten perfect hoe het voelt om lastig te worden gevallen op het openbaar vervoer en komen sneller tussenbeide. Bij geen enkele poging is er een mannelijke pendelaar tussenbeide gekomen. Het kan niet de bedoeling zijn dat enkel vrouwen andere vrouwen moeten verdedigen. De stap voor de eerste persoon die tussenbeide komt, is vaak het grootst. Wees alstublieft toch die eerste persoon.”

Op het einde van het filmpje is te zien hoe uiteindelijk toch twee mannen - twee jonge presentatoren van Studio Brussel - ingrijpen nadat een mannelijke acteur de vrouw aanraakt. Het filmpje werd op twee dagen tijd al meer dan 350.000 keer bekeken.