© rr

Antwerpen-Noord

Man (51) aangehouden voor moord op dementerende echtgenoot (67)

Een man van 51 is door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van moord. Hij wordt ervan verdacht zijn echtgenoot te hebben gedood. Zelf ontkent hij de feiten formeel.

Dennis Van Damme

Het was maandagochtend toen de bewoners van een appartementsgebouw in de Carnotstraat, in Antwerpen-Noord, luid geroep hoorden vanuit een flat op de vijfde verdieping. Niet veel later kwam er een spoedarts ter plaatse, vermoedelijk nadat Rudi H. (51) zelf de 100-diensten had gebeld. De echtgenoot van Rudi H., de 67-jarige Guido De Peuter, was overleden. Al snel rook de arts onraad en haalde hij de politie erbij. Alles wijst erop dat het slachtoffer om het leven kwam door slagen. Zijn lichaam zat helemaal onder de blauwe plekken.

Voor de bewoners van het flatgebouw komt het overlijden van ­Guido als een complete verrassing. “Rudi leek een erg zorgzame echtgenoot”, vertelt Rafael Hadad (62), die onderin het gebouw een sportwinkel uitbaat en eigenaar is van het pand. “Elke dag om 15u zag je ze vertrekken. Dan gingen ze een wandeling maken hier in de buurt. Guido zat in een rolstoel omdat hij dementeerde. Rudi leek zich met veel liefde over hem te ontfermen.”

Selfies in de Zoo

Het koppel had een speciale band met de Antwerpse Zoo, die vlak bij hun appartement ligt. Ze maakten er lange wandelingen en vrolijke selfies. Maar achter de ogenschijnlijk gezonde relatie gingen ook problemen schuil. Het was algemeen geweten in het appartementsgebouw dat Rudi een stevig alcoholprobleem had. “Als hij gedronken had, stond hij geregeld te roepen”, zeggen zijn onderburen. “Maar hij leek niet echt een agressief kantje te hebben. We willen echt weten wat er daar gebeurd is.”

Delirium

Volgens onze informatie was het niet de eerste keer dat de politie naar het appartement moest komen wegens een echtelijk dispuut. En ook toen de politie maandag ter plaatse kwam na de oproep van de spoedarts, was Rudi H. zeer dronken. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en toonde verschijnselen van een delirium door alcoholintoxicatie. De mogelijkheid bestaat dat Rudi H. de zorg om zijn dementerende echtgenoot niet meer aankon en dat zijn stoppen zijn doorgeslagen. Hij werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter, die zijn verdere aanhouding beval op verdenking van moord. Zelf ontkent hij formeel elke betrokkenheid. Hij verschijnt vrijdag voor de raadkamer, die zich over zijn verdere aanhouding moet buigen.