© Youtube National Geographic

National Geographic toont pakkende reportage over meisje (23) uit Hechtel-Eksel

De 23-jarige Imana Truyers uit Hechtel-Eksel werd geboren in een vluchtelingenkamp in Kigali aan de vooravond van de genocide van de Hutu’s op de Tutsi’s. Ze werd geadopteerd door een Vlaams gezin en is nu een topatleet in de Belgische atletiek. Golaze sports interviewde haar over haar leven en over de eerste keer dat ze terugkeerde naar haar geboorteland.

lmas

Als kind van een Hutu-vader en een Tutsi-moeder waren de vooruitzichten voor Imana Truyers niet zo goed. Haar moeder moest eind 1993 vluchten voor de Hutu-militie en werd uiteindelijk opgevangen in een vluchtelingenkamp, waar ze drie dagen na de geboorte van Imana overleed. De 23-jarige werd kort hierna - net voor het uitbreken van de genocide - door een Belgische zuster meegenomen naar ons land en ondergebracht bij een Vlaams adoptiegezin. Enkele dagen later werden de andere kinderen in het kamp vermoord.

Topatleet

Imana woont al bijna 23 jaar in Hechtel-Eksel en staat intussen bekend als een Belgische topatleet. Zo won ze in 2015 nog brons op het Belgische kampioenschap atletiek op de 1.500 meter. Hiernaast werkt ze ook nog als verpleegster in het Universitair Ziekenhuis van Leuven. In de video van National Geographic - die gemaakt werd door de Belgische Eva Verbeeck (dochter van Golazo CEO Bob Verbeeck) en de Amerikaan Spencer MacDonald - vertelt ze over de eerste keer dat ze terug ging naar haar geboorteland Rwanda. “Het was heel intens en emotioneel om mijn familie terug te zien, maar het voelde als thuiskomen.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio