Gigantische afgescheurde ijsberg is nauwelijks verplaatst

Print
Gigantische afgescheurde ijsberg is nauwelijks verplaatst

Foto: AFP

De gigantische ijsberg - zo groot als half Vlaanderen - die zich vorige maand in het westen van de Zuidpool van de Larsen-C-ijsplaat heeft losgescheurd, heeft zich sindsdien nauwelijks verplaatst. Dat heeft het Alfred-Wegener-Institut für Polar- und Meeresforschung in Bremen donderdag laten weten.

A68, zoals de ijsberg gedoopt werd, wordt nauwlettend in de gaten gehouden. “Het lijkt erop dat de ijsberg niet weg lijkt te geraken”, zegt glaciologe Daniela Jansen van het instituut. “De zeestroming is er nog niet in geslaagd de gigant mee te nemen.”

Met een lengte van 175 kilometer en een breedte tot 50 kilometer gaat het om een van de grootste ijskolossen die wetenschappers in de jongste drie decennia hebben geregistreerd. Het gevaarte weegt duizend miljard ton en heeft een oppervlakte van ongeveer 6.000 vierkante kilometer. “De ijsberg drijft heen en weer in een baai van Larsen C die tussen 10 en 12 juli ontstaan is bij het losscheuren van A68”, zegt Jansen.

De glaciologe verwacht dat de positie van de ijsberg pas in de Antarctische zomer zal veranderen. “In de winter drukt er te veel pakijs tegen.”