© EPA

België mag extra renner afvaardigen naar WK tijdrijden (maar wie wil?)

De Europese titel van Victor Campenaerts levert ons land een extra ticket op voor het WK tijdrijden in Bergen. Al lijkt de kans klein dat de Belgische ploeg drie renners zal afvaardigen.

Vorige week donderdag kroonde Victor Campenaerts zich tot Europees kampioen. Dat levert een extra ticket op voor het WK tijdrijden. De omloop van het WK, met op het einde een stevige klim, is evenwel helemaal andere koek dan het parkoers van het EK. Dat bleek na de verkenning eind april met bondscoach Kevin De Weert en Yves Lampaert. “De lus voor de klim, die tweemaal wordt afgelegd, is glooiend, maar de finish naar Mount Floyen is meer dan drie kilometer lang aan meer dan negen procent”, klonk het toen bij de bondscoach. “Je moet zeker wisselen van tijdrit-naar wegfiets aan de voet van de klim”, gaf Lampaert mee, “het is echt stevige kost.”

Meer iets voor Dumoulin of Froome dus en vorige week, nog voor zijn Europese titel gaf Campenaerts al mee dat hij niet naar het WK zou afreizen. “Dat heeft weinig nut”, zei hij toen, “het is echt heel lastig en niet op mijn maat of die van Yves, die ook niet zal deelnemen.” De situatie ligt na zijn Europese titel mogelijk anders. “Ik ben nu Europees kampioen en ben daar nog niet mee bezig”, klonk het kort na zijn titel.

Of Campenaerts er dus bij zal zijn is koffiedik kijken en of er drie tijdrijders zullen deelnemen lijkt helemaal niet zeker. “Ik moet de selectie nog maken”, sprak de bondscoach zondagavond. “We mogen inderdaad met drie renners deelnemen. Dat Yves en Victor niet zullen deelnemen? Dan weet jij meer dan ik, het is nog te vroeg om daar op vooruit te lopen.”