© Bernadette Claes

© Bernadette Claes

© Bernadette Claes

© Bernadette Claes

© Bernadette Claes

© Bernadette Claes

© Bernadette Claes

© Bernadette Claes

© Bernadette Claes

© Bernadette Claes

Natuurvereniging Orchis wandelt in Leut - Maasmechelen

Voor deze natuur- en landschapswandeling, met aansluitend de inhuldiging van een hoogstamboomgaard ter ere van Eric Bemelmans, kwamen op zondag 6 augustus een 60-tal geïnteresseerden opdagen. Twee natuurgidsen begeleidden ons via het Kasteel van Leut en haar omgeving naar de boomgaard van de natuur- en milieuvereniging Orchis.

Bernadette Claes

Sinds 1960 verdwijnen veel hoogstamboomgaarden uit het landschap. Zij hebben echter een grote landschappelijke, historische en ecologische waarde. Zonder het minste gebruik van sproeistoffen en in de grootste harmonie met de natuur leveren zij het gezondste en smakelijkste fruit. Deze hoogstamboomgaard in Leut heeft een symbolische betekenis: natuurbehoud en bescherming van onze landschappen.Als gedreven natuurbeschermer en bestuurslid van Orchis, had Eric Bemelmans al snel oog voor de mooie locatie tegen de Maasdijk in Leut waar hij de aanplant voorzag van 25 verschillende oude soorten zoals Trezeke Meyers, Rood Klumpke en Jan Steen. Door de achteruitgang van de hoogstamboomgaarden dreigen ook veel rassen verloren te gaan. Voor Eric was het van belang om de genetische diversiteit te behouden. Eric is echter op 52-jarige leeftijd veel te vroeg van ons heengegaan. Moge deze boomgaard dan ook een blijvende herinnering zijn aan Eric Bemelmans: de boodschapper, de vechter voor bescherming van natuur en milieu.Na de toespraak van Jos Bijnens, voorzitter van Orchis, werd er samen met de familie en de vele vrienden van Eric een gedenkplaat onthuld gevolgd door een korte receptie.

De volgende Orchis-wandeling vindt plaats te Bichterweerd – Dilsen-Stokkem op zondag 20 augustus. Vertrek om 13.45 uur aan de kerk te Elen. Iedereen welkom!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio