© BELGA

Nafi Thiam: “Ik heb geen zin om een icoon te zijn”

Kersvers wereldkampioene op de zevenkamp Nafissatou Thiam heeft maandag in een Londens hotel teruggeblikt op haar succesvolle weekend tijdens het WK atletiek. De 22-jarige Thiam schonk België zondag een allereerste wereldtitel in de atletiek, een jaar na haar olympische triomf in Rio de Janeiro.

Thiam wordt zo stilaan een internationaal icoon. Eerder liet Sebastian Coe, de voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF), optekenen dat hij in Thiam “één van de opvolgers van Usain Bolt” als vaandeldragers van de atletiek ziet. “Het schrikt me niet af een icoon te zijn, maar ik heb er geen zin in. Ik leg mijn traject af. Als ik bij mensen de zin kan opwekken om aan sport te doen en een voorbeeld kan zijn, dan is dat super. Ik werk niet elke dag om een icoon te worden, maar om mijn doelstellingen te behalen.”

Bij aanvang van de zevenkamp lag er heel wat druk op haar schouders. “Ik ben tevreden over de manier waarop ik gereageerd heb op de piste. Je mag niet vergeten dat ik, ondanks al het enthousiasme rond mij, het maximum eruit heb gehaald. Overigens is het toch maar sport, zelfs al moet ik veel opofferingen doen. Er is ook nog een leven daarbuiten. Als je je daar niet bewust van bent, dan begin je je hoofd te verliezen.”

Thiam is erg tevreden met haar afgelegde parcours in Londen. “Ik ben erin geslaagd heel constant te zijn, zonder persoonlijke records te verbreken (wat haar wel lukte in Rio en Götzis, nvdr.). Regelmatig zijn en geen foutjes maken, dat is de sleutel tot succes in de zevenkamp en dat is het moeilijkste. Voor iedereen leek het goud al een uitgemaakte zaak voor de afsluitende 800 meter, maar niet voor mij. Er kunnen zoveel zaken gebeuren.”

“Ik vraag me altijd af tot waar ik kan gaan in de zevenkamp, en ik wil dat te weten komen. Het hoogspringen? Waarom niet, later, als ik er de zin en de energie voor heb. Maar nu interesseert me dat helemaal niet. Vandaag is het voor mij enkel een onderdeel van de zevenkamp”, besluit Thiam.

Maigret: "Voorbeeld voor iedereen"

Ook Christian Maigret, technisch directeur van de Franstalige Atletiekfederatie (LBFA), was erg tevreden. Volgens hem vaart de Franstalige atletiekwereld wel bij de successen van de Naamse. "Dit is niet alleen fantastisch voor Nafi, maar ook voor de federatie. We hebben een atlete in onze rangen die olympisch en wereldkampioene is", aldus Maigret. "Ze is een voorbeeld voor iedereen en bewijst ons een grote dienst. Achter Nafi staan haar coach, haar club, de federatie, ADEPS (Waalse sportfederatie) en het ministerie voor Sport. Het was dus ook een collectieve zege, maar het was wel zij die er voluit voor is gegaan."

Op zevenjarige leeftijd sloot Thiam zich aan bij de LBFA. Vijftien jaar later is ze de meest complete atlete ter wereld. Door haar prestaties zijn er steeds meer jongeren die zich geroepen voelen om aan atletiek te doen. "Sinds twee à drie jaar zijn er steeds meer inschrijvingen in de clubs. Enkele clubs moeten wegens een gebrek aan personeel zelfs de inschrijvingen afsluiten. Er is een gebrek aan trainers. We zetten alles op alles voor de opleiding. De voorbije achttien maanden hebben we ongeveer 200 animators opgeleid die de trainers kunnen bijstaan."