© EPA

Italiaanse toptennisster twee maanden geschorst "voor gebruik van kankermedicijn van moeder"

De Internationale Tennisfederatie heeft Sara Errani een schorsing van twee maanden opgelegd. Dat meldde de ITF maandag. De 30-jarige Italiaanse tennisster, in 2013 finaliste op Roland Garros, testte in februari positief op het verboden product letrozol, een medicijn dat gebruikt wordt bij de behandeling van borstkanker.

Errani had een plausibele uitleg voor de positieve test. Haar moeder neemt het middel na een operatie om te voorkomen dat de kanker terug zou keren. Ze kwam getuigen dat ze de medicijnen in de keuken bewaart en dat vermoedelijk een tablet in het eten terecht is gekomen toen haar dochter op bezoek was. De uitleg van de familie Errani werd geloofd en de tennisster kreeg de mimimumstraf. "Het blijft een overtreding, hoe miniem die ook is", verklaarde de ITF.

Errani had op volledige vrijspraak gehoopt. "Ik ben gefrustreerd en boos, maar kan nu alleen maar wachten tot de schorsing afloopt (op 2 oktober)", reageerde ze. "Ondanks mijn ontgoocheling ben ik ook wel rustig, omdat ik in het reine ben met mezelf. Ik heb niets verkeerds gedaan. Van de eerste dag van mijn carrière heb ik strikt de regels gevolgd. Nooit heb ik een uitzondering gevraagd, ook niet als ik ziek was."

De Italiaanse verliest ook het prijzengeld en de rankingpunten die ze verdiende tussen 16 februari, datum van de positieve controle, en 7 juni, datum van de hoorzitting.