© BELGA

Sagan wint eerste rit in Binckbank Tour met één duizendste van een seconde verschil

Peter Sagan heeft de eerste etappe in de Binckbank Tour gewonnen. De wereldkampioen was na 170 kilometer tussen de Nederlandse steden Breda en Venray de snelste in een massasprint. Hij klopte de Duitser Phil Bauhaus (Team Sunweb) met amper één duizendste verschil en is uiteraard ook de eerste leider.

md

De eerste etappe van de Binck Bank Tour (vroegere Eneco Tour) leidde van Breda naar Venray. 170 kilometer door Nederland over vlakke wegen. En dus kan u al raden welk wedstrijdscenario we kregen. Inderdaad, een lange vlucht die vlak voor de finish werd opgeraapt door het peloton.

De vroege vluchters van dienst waren dit keer de Belgen Piet Allegaert (Sport Vlaanderen - Baloise) en Laurens De Vreese (Astana), de Nederlander Elmar Reinders (Roompot) en de Brit Mark McNally (Wanty - Groupe Gobert) ). Zij kregen maximum amper twee en halve minuut voorsprong van het peloton.

© Photo News

Zij mochten dus nooit echt dromen van de overwinning, maar streden onderweg wel voor de bonificatieseconden en de punten van de strijdlusttrui. Piet Allegaert kwam als eerste door aan de twee Primus Checkpoints en mocht zo als eerste de trui van de meest strijdlustige renner aantrekken. Laurens De Vreese won dan weer de drie sprintjes van de Gouden Kilometer en verzamelde op die manier negen bonificatieseconden. Dat brengt hem op de tweede plaats in het klassement, op één seconde van leider Peter Sagan.

Want het was de Slovaak die een vreemde massaspurt op zijn naam schreef. Enkele topsprinters, waaronder Marcel Kittel en Arnaud Démare, lieten zich immers in de laatste rechte lijn verrassen. Peter Sagan was wel bij de zaak en sprintte zij en zij met Phil Bauhaus naar de meet. De fotofinish bracht duidelijkheid: Sagan was één duizendste van een seconde sneller dan de Duitser. Voor Sagan is het de tweede zege sinds hij uit de Ronde van Frankrijk werd gezet. Vorige week won hij ook al de eerste rit in de Ronde van Polen. Morgen staat er een vlakke tijdrit van negen kilometer in het Nederlandse Voorburg op het programma.

“Ik had erg veel geluk bij de finish. Het heeft vijf minuten geduurd voor ik zeker was van de zege”, reageerde Sagan achteraf. “Waarom ik even inhield op 300 meter van het einde? Ik wou iemand voor mij hebben bij het aanzetten van de sprint. En dus liet ik twee jongens voor gaan. Ik maakte daarna gebruik van hun snelheid om mij te lanceren. Ik sta nu op kop en wil de leiderstrui houden. Morgen is de eerste grote dag voor de klassementsjongens. Ik ga proberen om zo weinig mogelijk tijd te verliezen in de tijdrit.”

Top-tien

1. Peter Sagan (Slk/BOH) 2. Phil Bauhaus (Dui/SUN) op 0:003. Magnus Cort Nielsen (Den/ORS) 0:004. Dylan Groenewegen (Ned/TLJ) 0:005. Boy van Poppel (Ned/TFS) 0:006. Rick Zabel (Dui/KAT) 0:007. Wouter Wippert (Ned/CDT) 0:008. Jonas Rickaert (Bel/SVB) 0:009. André Greipel (Dui/LTS) 0:0010. Edward Planckaert (Bel/SVB) 0:00 .

Klassement1. Peter Sagan (Slk/BOH) 2. Laurens De Vreese (Bel/AST) op 0:013. Phil Bauhaus (Dui/SUN) 0:044. Elmar Reinders (Ned/RNL) 0:055. Magnus Cort Nielsen (Den/ORS) 0:066. Mark McNally (GBr/WGG) 0:067. Dylan Groenewegen (Ned/TLJ) 0:108. Boy van Poppel (Ned/TFS) 0:109. Rick Zabel (Dui/KAT) 0:1010. Wouter Wippert (Ned/CDT) 0:10 .