© Leentje Berden

© Leentje Berden

© Leentje Berden

© Leentje Berden

© Leentje Berden

© Leentje Berden

© Leentje Berden

© Leentje Berden

© Leentje Berden

© Leentje Berden

© Leentje Berden

© Leentje Berden

© Leentje Berden

© Leentje Berden

© Leentje Berden

© Leentje Berden

© Leentje Berden

© Leentje Berden

© Leentje Berden

20.000 kijklustigen op 15de Alkense Oogstfeesten

Afgelopen zondag was het drummen geblazen op de 15de jubileumeditie van de Alkense Oogstfeesten. De zon was van de partij en die lokte 20.000 kijklustigen naar de weides aan het Eikenbos.

Leentje Berden

Aandachtstrekker en één van de extra’s voor het jubileumjaar, het springdorp, bleek een ware voltreffer. Niet minder dan zeven springkastelen kleurden de derde evenementenweide in alle kleuren van de regenboog. In de schaduw van café ‘’t Fleurig gietertje’ genoten honderden kinderen van de pret. Wie wilde ontsnappen uit de drukte, kon genieten van een zoektocht in het 3 hectare groot maïsdoolhof. Ook de gratis huifkartochten op het terrein werden gesmaakt door jong en oud. Flyball, dogdance, schapen en eendjes drijven, een hondenkar… ook de hondenliefhebber kwam aan zijn trekken. De ambachtenweide was dit jaar echter een ware streling voor het oog.Op het grote terras voor het Pannenkoekenhuisje was het zoeken naar een lege stoel om te genieten van de Alkense accordeonvrienden en de geregelde ritten met oldtimertractor en feestvierende boerinnetjes. Boeren en boerinnen op rust trokken kleren aan van vervlogen tijden en schepten taferelen aan de stoof, aan de waslijn, kaartend aan tafel. De pastoor, ook een boer, zag dat het goed was en zegende het volk. Er werden honderden pannenkoeken voor het kinderkankerfonds gebakken. Iedere vrijwilliger daar blonk van genot en passie, na dagen opbouwen en inkleden.Nieuw dit jaar was een levensechte tentoonstelling van wilde dieren uit de bossen. Het was vaak zoeken naar de wezel, das, vos, fazant, hermelijn en tientallen andere dieren. Prachtig entertainment en het borreltje en hapje erbij maakten het af. Achteraan, op het veld, werden met aangespannen paarden aardappelen gerooid. Kinderen mochten gratis rapen. De oogstfeestaardappel zal de komende weken in menig pot koken.

Al 15 jaar zijn de Vrienden van het Belgisch Trekpaard hun kernidee van de Alkense Oogstfeesten trouw: het Belgisch trekpaard in al zijn glorie in de kijker zetten. De zonovergoten editie die op 6 augustus plaats had, bevestigde dat opnieuw. Voor het eerst stond het kampioenschap boomslepen op het programma. De Winning bouwde hiervoor een spectaculair parcours waar voerman en paard tot het uiterste gedreven werden, want -letterlijk- enkele centimeters maakten het verschil!Mensen samenbrengen na de oogst om te vieren is een aloude traditie en de inrichters, vzw Vrienden van het Belgisch trekpaard uit Alken, doen er alles aan om dit in een setting te doen die onvergetelijk is voor zijn bezoekers. Men bouwde stallen, huisjes, varkenshokken in hout om die speciale sfeer te creëren waar de Oogstfeesten zo bekend om zijn. Hiervoor kunnen ze rekenen op trouwe sponsors die dit financieren en een groep onbetaalbare vrijwilligers die keihard gewerkt hebben de voorbije week. Work hard, play hard. Dat is het motto: keihard werken, maar door het kameraadschap onder elkaar enorm veel plezier hebben. De voorbije dagen waren de hemelsluizen verschillende keren opengegaan en dat zorgde voor heel wat modder op de kruispunten naar de wedstrijdparkings. Bestuursleden en een kernteam besloten er ’s nachts nog alles aan te doen om de modder zoveel mogelijk weg te werken voor het bezoek arriveerde. Tonnen kiezelstenen en boomschors werden aangevoerd. Gelukkig bleef het beperkt en lagen de weiden zelf er fantastisch bij. Het publiek genoot. Stefan Creemers en zijn Belgisch kampioene Sarah trok het vliegend tapijt en daagde het volk uit tot een trekwedstrijd met zijn vierspan. Het was de laatste activiteit met op de achtergrond de livemuziek van Bob’s Country Band, toen alle wedstrijden waren afgelopen en de weide leegliep… feeëriek! “Ik ben moe van de wedstrijd, maar om de kinderen te plezieren doen we dit graag”, liet Stefan zich ontvallen. Iedereen die afgelopen zondag aanwezig was, is verknocht geraakt aan het evenement en zal volgend jaar op die eerste zondag van augustus terugkeren. Alkense Oogstfeesten, dat is budgetvriendelijk spektakel met gratis kinderanimatie. Dat is feesten zoals de boeren feesten: eerlijk, mooi en vooral, samen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio