© Instagram

Dokter sneert naar plus size-modellen op de catwalk: “We kunnen evengoed obesitas goedkeuren”

Het modelandschap evolueert: steeds meer merken laten graatmagere modellen achterwege en geven ‘echte’ dames met realistische maten een plek op de catwalk. Maar de Australische dokter Brad Frankum vindt het een verontrustende trend. “Plus size-modellen op de catwalk, is hetzelfde als zeggen dat obesitas goed is.”

vwh

Vorige maand organiseerde sportmagazine Sports Illustrated een modeshow met dames in badpak. Ook modellen met een maatje meer mochten defileren in het zonnige Miami. Een grote stap vooruit volgens velen om dames met verschillende lichamen te tonen, maar de show deed veel stof opwaaien in Australië. Dokter Brad Frankum, verbonden aan de Australian Medical Association, vond er niets beter op om de dames te bodyshamen in een interview met de BBC.

© YouTube

”Als iemand op de catwalk een ​​sigaret rookt, zou de wereld vinden dat het merk in kwestie een heel ongezond bericht verspreidt”, zei Frankum aan de BBC. “Zwaarlijvige mensen op de catwalk laten lopen, bewijst als het ware dat we obesitas goedkeuren. Ik vind dat verontrustend omdat we weten dat het een gevaarlijke gezondheidstoestand is.”

Ook Soraiya Fuda, een Australische columniste deelt die mening. Ze vindt dat de mode-industrie niet mag samenwerken met graatmagere modellen, maar zegt ook dat modellen met overgewicht niet thuishoren op de catwalk. Haar reden: merken moeten stoppen met het naar voor schuiven van vrouwen met een ongezond lichaam en in extremen denken. “Vrouwen met maatje 48-54 lijken me minder representatief voor de gemiddelde vrouw. Ze zijn representatief voor een groot onderliggend maatschappelijk probleem,” schreef ze in Sydney’s Daily Telegraph.

© YouTube

Professor John Dixon, hoofd van het obesitascentrum Baker Heart and Diabetes Institute in Melbourne tikt de criticasters op de vingers. Hij zegt dat modellen elke vrouw in de samenleving moeten representeren. “Overgewicht in onze gemeenschap is niet uitzonderlijk. Zo’n 28 procent van de Australiërs is zwaarlijvig. Het is ronduit gemeen om te stellen dat obese mensen niet thuishoren op een catwalk,” klinkt het duidelijk.

Niet te missen