VIDEO. Massa volk voor soepbedeling (bij 25 graden)

Honderden Hasselaren waren ruim op tijd voor de traditionele erwtensoepbedeling in Hasselt op de eerste maandag van de VJ-feesten. Eerst de traktatie van De Langeman, dan de erwtensoep van de boeren en uiteindelijk de bonensoep bij Jan, de tweede inwoner van de stad. En tussendoor een jeneverke.

dj/cv

De Hasseltse reus ‘De Langeman’ zette om 10 uur de stoet in gang: hij liet zijn thuis bij het Stadsmus even achter zich en passeert door ’t dèrp waar de dorpsburgemeester, zijn schepenen en boeren hem opwachtten bij de paterkeskerk. Samen pikten ze de Hasseltse notabelen op en rond 11 uur was het dan de eerste bedeling van erwtensoep aan de Virga Jessebasiliek. De Langeman escorteerde daarna het gezelschap terug naar het dorp, waar boerenerwtensoep werd uitgelepeld aan het huisje van oudste Hasselaren Hendrik en Katrien (aan de poort van de Minderbroeders).

© DJ

Burgemeester van Hasselt Nadia Vananroye kreeg de eerste ‘ertesop’. Daarna startte de Langeman met de verdere bedeling van de gratis soep. Maar liefst 400 liter erwtensoep werd voorzien voor de aanwezingen. Na De Langeman trakteerden Hendrik en Katrien op hun erwtensoep in ‘t Dorp.

Lees meer over de Virga Jessefeesten