© Bert Nijs

© Bert Nijs

© Bert Nijs

© Bert Nijs

© Bert Nijs

© Bert Nijs

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

35 jaar zeilen en surfen in Zutendaal

Zaterdag 5 augustus, tijdens de jaarlijkse ledenbarbecue, vierde de zeil- en surfclub VVW Zutendaal zijn 35-jarig bestaan. De club begon in 1982 met enkel surfers op de Papendaalse plas, waar de firma Lieben witzand ontgon. In 35 jaar tijd groeide deze vereniging uit tot een van de grootste zeil- en surfclubs op de Limburgse plassen.

Bert Nijs

VVW Zutendaal heeft het ruim 30 jaar lang moeten stellen met beperkte accommodaties en clubinfrastructuur. Pas na de goedkeuring van een eindbestemming voor het gebied Papendaalheide eind 2012, werd het licht op groen gezet en kon de club eindelijk plannen maken voor een duurzame clubaccommodatie die beantwoordde aan de huidige behoeften van deze watersportclub. Dat resulteerde in een nieuwbouw die eind mei 2016 werd in gebruik genomen.

De materiële beperkingen in het verleden hebben echter de sportieve en recreatieve ontwikkeling van de Zutendaalse club niet echt gehinderd. VVW Zutendaal werd een vaste waarde in de Limburgse zeil- en surfsport en tijdens de vakantiemaanden juli en augustus is de Papendaalse plas erg populair bij de jeugd voor zijn zeil- en surfsportkampen. Op 30 jaar tijd groeide de club uit tot een vereniging met meer dan 500 leden en in de laatste vijf jaar kende de club nog een aangroei van het ledenaantal met nagenoeg 20%. Vandaag telt de club 700 aangesloten leden.

Een belangrijke factor in de groei van de club is de zeil- en surfschool. VVW Zutendaal is een erkende zeil- en surfschool, aangesloten bij de federatie Wind en Watersport Vlaanderen. Naast de 'klassieke' zeil- en surfcursussen werden de afgelopen vijf jaar verschillende nieuwe sportkampen ontwikkeld en wordt er op de Papendaalse plas ook Stand-Up-Peddlen, Xperience-sportkampen, taalkampen Frans/Engels en - dit jaar voor het eerst - het nieuwe kamp Bouw je eigen robot in 5 dagen waar kinderen gedurende 5 dagen kennismaken met PLC programmeren, 3D printen en virtual reality. Uiteraard blijft bij al deze kampen de watersport 50% van het programma uitmaken.

Ook het lesmateriaal is de afgelopen jaren regelmatig vernieuwd. De afgelopen jaren kwamen en nog 15 nieuwe surfplanken, 15 nieuwe Optimistboten en een nieuwe reddingsboot bij. Dit jaar werden er tien nieuwe SUP boards aangekocht. Maar het belangrijkste is dat de club beschikt over een goed getraind en enthousiast team clublesgevers. Samen vormen ze een jeugdbestuur, dat de ruggengraat is van de zeil- en surfschool en de toekomst van deze club.

Jaarlijks schrijven honderden jongeren in voor deze watersportkampen op de Papendaalse plas. De laatste jaren kende de club een substantiële toename van het aantal leden en cursisten. Is dit een tijdelijk effect van de attractieve nieuwbouw of is dit een trend die zich nog langer zal doorzetten? Feit is dat met de opkomst van het Stand Up Peddlen (SUP) de drempel tot de watersport beduidend verlaagd is. Om te starten met SUP heeft men geen dure uitrusting meer nodig, een peddel en een reddingsvest volstaan. Is het dat, in combinatie met deze schitterende locatie, wat in Zutendaal deze attractiviteitsgroei verklaart? De leden die nu actief zijn aan de Papendaalse plas, liggen er alleszins niet wakker van. En de club heeft duidelijk wind in de zeilen!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio