© BELGA

Belgische veertiger sterft in Italiaans onweer nadat boom op zijn tent valt

In Italië is een 41-jarige Belg om het leven gekomen tijdens een onweer. Een boom kwam op zijn tent terecht in de vallei van Tramontina, in het noordoosten van Italië. Dat meldt de politie. De man stierf toen een ontwortelde boom op zijn tent viel.

Wle

Na de hittegolf van de voorbije week in Italië veroorzaakt het slechte weer een enorm grote schade in het noorden van het land. Een hevige storm die de bergen van Val Tramontina trof, rukte verschillende wortels van bomen uit de grond.

Onbereikbaar gebied

Eén van die ontwortelde bomen viel op het gebied waar de veertiger zijn tent had opgezet. De man met de Belgische nationaliteit was in dat afgelegen deel van het bos voor een bijeenkomst van de “Rainbow Family”, een pacifistische groepering die zich eenmaal in het jaar terugtrekt om samen hun ideologie van harmonie, vrijheid en ecologie te beleven. Voor het tweede jaar op rij deden ze dat in de buurt van de vallei van Tramontina.

Doordat het gebied zo afgelegen was, konden de hulpdiensten moeilijk ter plaatse komen. De helikopter kon de tent in de storm niet tijdig lokaliseren en moest een tussenstop maken om bij te tanken. Daarnaast was er ook geen communicatie mogelijk door het slechte weer en de afgelegen locatie. De hulpdiensten staakten hun pogingen via de lucht en besloten te voet hulp te gaan bieden.

Ondertussen waren andere deelnemers al druk in de weer om delen van de boom weg te snijden om bij de man te kunnen komen. Toen de veertiger uiteindelijk bevrijd kon worden, bleek die reeds overleden te zijn. Hij was alleen in de tent. Zijn vrouw en dochter van vier zijn ongedeerd. Er raakte verder niemand gewond.

Noodweer

Het noodweer in Italië maakte dit weekend nog verschillende andere slachtoffers. In Marziai kwam ook een man onder een boom terecht. In de Dolomieten werd een wandelaar op een bergpad dodelijk getroffen door de bliksem. En zaterdag stierf al een vrouw toen ze met haar wagen in een modderstroom terechtkwam.