VIDEO. Duizenden toeschouwers voor eerste Virga Jesse-ommegang in Hasselt

Print
Hasselt - Hasselt is deze maand in de ban van de Virga Jessefeesten. Zo'n 25.000 toeschouwers zagen zondagnamiddag hoe de eerste van vier Virga Jesse-ommegangen zich een weg door de Hasseltse straten baande. De ommegang, waaraan zo'n 2.000 mensen deelnemen, begon om 15 uur aan het Kolonel Dusartplein. Een klein uurtje later passeerden de laatste deelnemers voor de tribune.

Aan het einde van de ommegang liep de Dragersgilde, die het Virga Jessebeeld met zich meedraagt. Zoals gehoopt stond het publiek bij de passage van het beeld eerbiedig recht.

Bekijk hier een filmpje van de passage van het Virga Jessebeeld aan de tribune op het Kolonel Dusartplein:

Geen incidenten

De ommegang verliep zonder noemenswaardige incidenten. "Er moesten drie voertuigen getakeld worden om het parcours van de ommegang vrij te maken", klinkt het bij de politie.

Ook de gevreesde parkeer- en verkeersproblemen bleven uit. "Heel wat bezoekers kwamen met de fiets of maakten gebruik van de pendelbus tussen de parking van de Ikea en het stadscentrum", luidt het. "De Lijn telde 3.500 pendelaars. op alle parkings waren nog voldoende parkeerplaatsen vrij."

Rond 18u werden een deel van de evenementenzone en de parkings terug opengesteld. De binnenstad blijft nog tot en met 23 uur zondagavond afgesloten voor alle verkeer.

De Langeman

Ook maandagvoormiddag kan er in het Hasseltse stadscentrum verkeershinder zijn. Dan vindt immers de traditionele rondgang van De Langeman, een reuzenbeeld van een geharnaste ridder, plaats. Die optocht vertrekt om 9.30u en eindigt om 13.30u. Tijdens de rondgang blijven alle parkings bereikbaar.

Lees meer over de Virga Jessefeesten