Natuurpunt laat honderden ganzen vergassen

Print
Herk-de-Stad / Lummen / Beringen -

Natuurpunt heeft aan het Schulensmeer en de Paalse Plas meer dan 700 ganzen laten vergassen. Lokaal ontstond er commotie rond de vergassing omdat jagers in de toekomst bij de vangst betrokken willen worden.

“We doen dit niet van harte”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. Canadese ganzen zijn een soort die aanvankelijk werd ingevoerd als siergans. Het dier plantte zich hier voort en vormt in groten getale een probleem. De ganzen brengen schade toe aan landbouwgewassen en zijn een bedreiging voor de inheemse soorten. Ook zijn hun uitwerpselen erg agressief, waardoor de lokale natuur onder druk komt te staan. “Als goede beheerder moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen en de populatie onder controle houden”, zegt Natuurpunt. “We hebben de ganzen gedood op de manier die naar ons inziens het minste kwaad kan. Dat gebeurde na overleg met de provincie en het Agentschap Natuur en Bos.”

Lokaal ontstond commotie bij de jagersverenigingen. “Die hadden de dieren liever neergeschoten. De impact van die knallen op de natuur zou volgens ons echter te groot zijn geweest”, aldus nog Moeremans.

Het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek had liever een meer diervriendelijke manier van werken gezien. Jagersverenigingen vinden het vergassen van honderden ganzen ethisch verwerpelijk en onbegrijpelijk. Daar leest u hier meer over.