© SM

2.000 deelnemers, 4 ommegangen, verkeersvrij centrum: dit mag u verwachten van de Virga Jessefeesten

Dit weekend barsten in Hasselt de Virga Jessefeesten los. Zondag trekt de eerste ommegang door de stad. Wij lijsten voor u op wat u kan verwachten van deze zevenjarige feesten.

cv/dj/fivr

Wat zijn de Virga Jessefeesten?

“Hasselt heeft een eigen naam voor Maria: de Virga Jesse, naar de profetie dat uit de stamboom van Jesse iemand zou komen die hoop en troost brengt. Het beeld van de Virga Jesse staat in de basiliek en sinds 1682 dragen de Hasselaren haar zevenjaarlijks door de stad. Om dank u te zeggen, bescherming te vragen en omdat ze trots op haar zijn”, zeggen Luc Smeets en Annemarie Renwart van het VJ-comité. “Dit wordt de 46ste editie.”De Virga Jessefeesten hebben voor het eerst ook de zegen gekregen van paus Franciscus.

Wat kan ik er zien?

“Heel veel. Van 5 tot 20 augustus zijn er meer dan 400 activiteiten. En dat gaat heel breed van concerten, tentoonstellingen, soepbedeling, tot wandelingen en bijna 50 rotten (versierde wijken en straten, nvdr.). Met als hoogtepunten de vier ommegangen: op zondagen 6, 13 en 20 augustus vanaf 15 uur en een avondommegang op 15 augustus om 19.30 uur. Tweeduizend deelnemers uit 20 parochies trekken door de straten. De jongste telg is 3 maanden, de oudste net 92 jaar. Elke ommegang heeft een eigen parcours.”

Wat zijn die ommegangen?

“Belangrijke momenten uit het leven van Maria en Jezus worden getoond, maar tegelijkertijd kijken we met een eigentijdse blik naar de Virga Jesse, wat zij vandaag voor ons kan betekenen”, zegt regisseur Renwart. “Deze editie staat heel nadrukkelijk in het teken van hoop. Toen we gingen nadenken over het thema, vroegen we ons af waar mensen vandaag nood aan hebben. In deze tijden waarin terreur toch vaak aanwezig is. En dat is hoop, iemand die troost biedt”, stelt deken Ali Cornelissis.

Wat betekent terreurniveau 3 voor de feesten?

“Bij elke ommegang wordt er een veiligheidszone ingesteld rond het parcours, die volledig verkeersvrij wordt”, zegt burgemeester Nadja Vananroye. Voor de ommegangen op zondag gaat de zone ‘dicht’ van 11 tot 20 uur, op dinsdag is dat van 15.30 tot 00.30 uur. Parkeren mag niet in de straten van de ommegang, vanaf 11 uur begint de politie met wegslepen. De parkings binnen de zone kan u niet in van 11 tot 20 uur. Ook voetgangers niet. De stad raadt aan om de auto te parkeren aan Ikea, daar kan u met de pendelbus naar het centrum. Grote tassen of rugzakken laat u best thuis.

Wat kost het?

De ommegangen kan u gratis bekijken langs het parcours. De tribunes op het Dusartplein moet u reserveren, een zitje kost 12 euro in voorverkoop. Via Toerisme Hasselt, 011/23.95.40 of toerisme@hasselt.be.

www.virgajessefeesten.be

Lees meer over de Virga Jessefeesten