© EPA

Voorzitter van Russische Atletiekfederatie excuseert zich voor dopingpraktijken

Dmitry Shlyakhtin, de nieuwe voorzitter van de Russische Atletiekfederatie (RusAF), heeft zich donderdag openlijk verontschuldigd voor de dopingpraktijken in de Russische atletiekwereld. De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) besliste donderdag anderzijds om de schorsing van de RusAF definitief te handhaven aan de vooravond van het wereldkampioenschap atletiek in Londen (4-13 augustus).

Het Congres van de IAAF volgde zo het advies op van de IAAF Task Force, dat regelmatig tussentijdse rapporten opstelt over de vooruitgang die Rusland maakt in de dopingbestrijding. De IAAF Task Force, onder leiding van de Noor Rune Andersen, verklaarde maandag dat er wel vooruitgang geboekt werd, maar dat er nog niet aan alle voorwaarden voldaan wordt om de Russische atleten weer aan competities te laten deelnemen. De verlenging van de Russische schorsing werd door 166 van de 187 leden goedgekeurd.

Shlyakhtin kwam zich als voorzitter van de RusAF verdedigen en beloofde dat er geen sprake meer is van zowel gesystematiseerd dopinggebruik als het beschermen van gedopeerde atleten. Hij bevestigde ook dat hij bereid is om klokkenluiders zoals Yuliya Stepanova te gaan ondersteunen.

“We zijn ervan overtuigd dat de klokkenluiders van het dopingmisbruik in de Russische atletiekwereld een betrouwbare bron van informatie zijn en dat is zeer belangrijk”, aldus Shlyakhtin in zijn betoog voor het Congres. “Ons belangrijkste doel is om al het mogelijke te doen om er zeker van te zijn dat onze atleten zich niet doperen.”

Rusland werd eerder al uitgesloten voor de Olympische Spelen in Rio van vorig jaar en zal nu dus ook niet aanwezig zijn op het WK atletiek in Londen, dat vrijdag van start gaat. Ondanks de schorsing zullen negentien Russische atleten toch kunnen deelnemen aan het wereldkampioenschap. Zij zullen daar onder neutrale vlag aantreden.