Campenaerts pakt goud op EK tijdrijden na straffe remonte

Victor Campenaerts was op het EK in het Deense Herning de snelste in de tijdrit over 46 kilometer. De Belg van LottoNL-Jumbo vertrok rustig, maar versnelde naarmate de tijdrit vorderde en dook uiteindelijk nog net onder de tijd van topfavoriet Bodnar.

drps, bvc

In tegenstelling tot de tijdrit bij de vrouwen gisteren bleef het parcours in Denemarken vandaag wel droog. Mede door die goede omstandigheden werd de tijdrit een echte nagelbijter. Aan het eerste tussenpunt had de Nederlander Jos van Emden 4 seconden voorsprong op de Oostenrijker Matthias Brändle en 6 op de Ier Ryan Mullen. Victor Campenaerts, die vorig jaar zilver pakte op het EK in Plumelec, was daar pas achtste op 18 seconden.

© Photo News

Maar aan het tweede tussenpunt veranderde de situatie compleet. Mullen had daar de snelste tijd voor Maciej Bodnar. De Poolse topfavoriet had duidelijk zijn ritme gevonden in het tweede deel en stond plots op 5 seconden. Brändle volgde op 8 seconden. Campenaerts schoof op naar een zesde plaats, maar wel nog steeds op 17 seconden van Mullen.

Spanning troef

Aan het derde tussenpunt sloeg de situatie opnieuw om. Uit het niets stond Victor Campenaerts met de snelste tijd bovenaan, Mullen zakte naar een tweede stek op 5 seconden. Topfavoriet Bodnar kwam daar tot op 8 seconden van de Belg.

Dan was het wachten op de eindtijden. De Ier Mullen kwam als eerste van de favorieten over de streep in een tijd van 53’17”. Na hem moesten er nog dertien renners binnenkomen en Mullen kon het allemaal bekijken vanuit de hot seat. Hij zag dat Jos van Emden en Brändle hun tanden stuk beten op zijn tijd. Ook thuisrijder Madsen bleef boven de tijd van de Ier. De Pool Maciej Bdonar zette wel een snellere tijd neer. Maar Campenaerts verbeterde die tijd nog eens met twee seconden en pakte zo het goud na een sterke remonte.

Campenaerts: “Ik had die superdag die nodig was”

“Dit is de grootste overwinning ooit uit mijn carrière”, sprak gouden Victor Campenaerts na afloop. Campenaerts had zich vooraf ambitieus getoond, mikte op het allerhoogste en die ambitie maakte hij ook waar. “Je traint niet vele uren, je beult je niet urenlang af met in je achterhoofd: ‘ik wil graag vijftiende worden”, zei hij, “neen, je traint met een doel voor ogen, het hoogst haalbare en ik wist op dit EK, op dit parcours en in afwezigheid van enkele toppers dat een gouden medaille geen utopie was. Ik moest een superdag hebben en die had ik ook.”

Campenaerts ging traag van start en had slechts de achtste tijd aan het eerste tussenpunt. “Ik start op zo’n parcours en in een lange tijdrit altijd iets voorzichtiger, trager”, legde hij uit, “dus dat was voorzien en eerlijk: uiteindelijk ging ik hier zelfs iets sneller van start dan gepland, want ik voelde me heel goed en ik reed dus iets hoger dan mijn geplande wattages. Je moet het natuurlijk wel volhouden tot het eind. Ik houd twee seconden over, heel veel is dat niet. Je kan op een superdag twee à drie procent sneller trappen dan gepland, maar niet opeens 20 procent (lacht). Die twee à drie procent lukten en dat maakt het verschil. Ik wist onderweg dat ik goed bezig was, dat ik superbenen had en dan geloof je er ook in.”

© EPA

Campenaerts had naar dit EK toegewerkt, onder meer met een eerste hoogtestage in zijn profcarrière. “In Oostenrijk met de ploeg en dat heeft ook echt geloond. Ik heb er goed gewerkt, me enorm goed geamuseerd ook en dat speelt ook zijn rol. Als je ergens graag bent, je amuseert met je ploegmaats en je kan goed trainen en rusten, dan ben je ook rustig in je hoofd. Dan draagt dat bij aan een goed gevoel. Daarna was er de Ronde van Wallonië, een korte rittenkoers die me verder klaarstoomde. Weet je, ik heb echt toegeleefd naar dit moment.”

“Dit is een Europese titel, het doet er niet toe dat bepaalde toppers hier niet zijn”, eindigde hij, “ik heb die trui en win wel tegen iemand zoals Bodnar en nog enkele andere goede renners. Dit betekent voor mij heel wat en nu blijf ik gewoon verder werken aan mijn tijdrijden. Er is nog vooruitgang mogelijk, maar laat me nu eerst nog wat genieten.”

© EPA

Eerder op de dag veroverde Ann-sophie Duyck al zilver bij de vrouwen elite. Ze moest enkel de Nederlandse Ellen van Dijk voorlaten. Een andere Nederlandse, Anna van der Breggen, pakte brons. De Belgische delegatie heeft zo voorlopig drie medailles. Naast de gouden plak voor Campenaerts en de zilveren voor Duyck, pakte Sébastien Grignard al brons bij de junioren gisteren.

Uitslag:

1. Victor Campenaerts (BEL) in 53”12

2. Maciej Bodnar (POL) +2

3. Ryan Mullen (IER) +4

4. Matthias Brändle (OOS) +9

5. Jos van Emden (NED) +21

© Photo News

© Photo News