VIDEO. Bouw nieuwe gemeentehuis Leopoldsburg nu echt van start gegaan

Achter het oude gemeentehuis van Leopoldsburg is vandaag de eerste steunpilaar geplaatst van het nieuwe administratieve centrum. Een belangrijke stap na de eerste fase, waarin gedeeltes werden afgebroken.

mige

Het nieuwe gemeentehuis bevindt zich achter het oude gebouw. “Het verbindt het verleden met de toekomst, zo zal het historische gedeelte een grote patio vormen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. De moderne, nieuwe blok moet de klant centraal stellen. Zo worden diensten die tot nu toe op verschillende locaties zaten, samengebracht worden in het gebouw. Daardoor moeten mensen niet meer van de ene plek naar de andere worden doorverwezen. Dat betekent ook dat de samensmelting van de gemeente en het OCMW definitief georganiseerd zal worden, ze zullen in de toekomst één dienstverlening uitmaken”, aldus Wouter Beke in het persbericht.

Opmerkelijk aan het gebouw is dat het bijna-energieneutraal is: het energieverbruik wordt teruggebracht tot 25% van het verbruik in de oude gebouwen. Het gebouw zal ook als één van de eerste overheidsgebouwen een BREEAM Excellent Score halen, waarbij veel aandacht is gegaan naar de ecologische voetafdruk van het gebouw. Zo zijn de hele prefabconstructie en de welfsels van het gebouw gemaakt en geleverd door bedrijven uit Lommel en Houthalen-Helchteren. In het nieuwe gemeentehuis zal het ‘Huis van het Kind’ ook worden ondergebracht.

Doordat alle onderdelen op voorhand gefabriceerd zijn en enkel nog gemonteerd dienen te worden, wordt verwacht dat de ruwbouw over enkele weken al klaar zal zijn. Over ongeveer een jaar zal het nieuwe gemeentehuis dan opengaan voor het publiek.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio