© REUTERS

Kiesautoriteiten ontkennen dat er gesjoemeld werd met opkomstcijfer bij verkiezingen in Venezuela

De nationale verkiezingsraad van Venezuela ontkent dat er bij de verkiezing van de grondwetgevende vergadering gesjoemeld werd met het opkomstcijfer. De beschuldigingen zijn “onverantwoord” en “ongefundeerd”, zo luidt de reactie woensdag.

SmartMatic, het bedrijf dat de technologie aanleverde voor het kiesproces, had woensdag verklaard dat het regime het opkomstcijfer van de verkiezing van 30 juli had vervalst. Het verschil tussen de officiële opkomst en het werkelijke aantal kiezers zou “minstens een miljoen stemmen” zijn.

Maar de Venezolaanse kiesautoriteiten, die uitgaan van een opkomst van 41,5 procent, ontkennen nu in een reactie dat de cijfers gemanipuleerd werden. “Dat is een onverantwoorde uitspraak op basis van ongefundeerde schattingen met betrekking tot gegevens waarover enkele de nationale verkiezingsraad beschikt”, zegt Tibisay Lucena, die zelf voorzitter is van de verkiezingsraad.

De Venezolaanse president Maduro heeft intussen meegedeeld dat de grondwetgevende vergadering vrijdag zal beginnen met het herschrijven van de grondwet. Aanvankelijk was nog meegedeeld dat de werkzaamheden donderdag zouden worden aangevat. “We hebben voorgesteld om de installering van de grondwetgevende vergadering in alle rust en vrede en met het nodige protocol vrijdag om 11.00 uur (17.00 uur Belgische tijd) te laten plaatsvinden”, zegt de president over het uitstel.

De oppositie in Venezuela had de verkiezing van de grondwetgevende vergadering geboycot. Ze vrezen dat het gaat om een schijnvertoning die als doel heeft om meer macht te geven aan president Nicolas Maduro. Het parlement, waarin de oppositie over een meerderheid beschikt, dreigt quasi buitenspel te worden gezet, zo luidt de kritiek nog.