Burgemeester woest nadat jeugdbeweging weggepest wordt: “Politie heeft veel te laat ingegrepen”

Print
Burgemeester woest nadat jeugdbeweging weggepest wordt: “Politie heeft veel te laat ingegrepen”

Archieffoto. Foto: belga

De burgemeester van de Waalse stad Neufchâteau is woedend op de politie nadat een jeugdbeweging weggepest is uit zijn gemeente. Jongeren intimideerden hen herhaaldelijk tijdens hun kamp. “En de politie heeft veel te laat ingegrepen”, zegt Dimitri Fourny.

Toen de jeugdbeweging in kwestie - Gidsen, maar nog onduidelijk uit welke gemeente - met 46 leden op zomerkamp vertrokken naar Warmifontaine (deelgemeente van Neufchâteau, nvdr), leek er geen vuiltje aan de lucht. Ze hadden alles bij om er onvergetelijke weken van te maken: tenten, eten, drank en een rijkelijk gevulde agenda.

Maar helaas veranderde het kamp al snel in een nachtmerrie voor veel van de meisjes. Dagenlang werden ze herhaaldelijk geïntimideerd. Ze vonden waspoeder in hun bagage, hoorden ’s nachts bommetjes afgaan net naast hun tenten en hun tenten bleken gesaboteerd toen ze ’s ochtends ontwaakten. Het werd zelfs zo erg dat de ambulance moest komen voor meisjes die een crisis hadden gekregen of een trauma hadden opgedaan door de aanhoudende stress.

Na enkele dagen besloten de meisjes dan ook om het voor bekeken te houden. Ze vertrokken uit de Waalse gemeente, waarna de vader van een van de meisjes zijn gal spuugde op Facebook. “Een jaar hebben ze hier vrijwillig en hard naartoe gewerkt”, schreef de woedende Jean-Yves Huwart.

Burgemeester Dimitri Fourny schaamt zich. “We hebben nochtans een goed systeem met een ‘monsieur camp’ - een verantwoordelijke voor het kamp, zeg maar - die moet toekijken op de relaties tussen de jongeren en de bewoners van onze gemeente. Hij is in dit geval ook tussengekomen en heeft de klachten al na het eerste feit overgemaakt aan de politie.”

En daar knelt het schoentje. “De agenten hebben niet meteen kunnen ingrijpen door de Foire de Libramont die aan de gang is in de regio. Dat spijt me erg, zeker omdat tien jongeren tussen 14 en 16 jaar oud uit het dorp meteen als verdachten aangeduid konden worden. We hadden hen meteen moeten ondervragen”, zegt de kwade burgemeester. “De rechtsstaat heeft hier gefaald.”

Verzoenen

Fourny hoopt dan ook dat hij met een overkoepelend platform van jeugdbewegingen kan samenkomen om de politie en de gemeente met hen te verzoenen.

De Waalse minister René Collin deelt de ergernis van de burgemeester. “De federaties bevestigen me dat er opnieuw meer agressie is tegenover hun kampen. We moeten het probleem erkennen en aanpakken”, zegt hij. Collin lanceert een oproep om kampplaatsen om een label in het leven te roepen dat kampplaatsen aanduidt die voldoen aan normen voor veiligheid, comfort en hygiëne.

Elk jaar worden drieduizend jeugdkampen georganiseerd in Wallonië. Ook heel wat Vlaamse jeugdbewegingen trekken elke zomer de taalgrens over.