Voet geamputeerd na tochtje met kajak: “Aangevallen door een bacterie”

Print
Voet geamputeerd na tochtje met kajak: “Aangevallen door een bacterie”

De voorbije maand zijn heel wat kampen stilgelegd nadat leden van jeugdbewegingen onwel waren geworden door het drinken van water vol bacteriën, bijvoorbeeld uit de Ourthe. Dat ze het gevaar maar beter serieus nemen, blijkt uit het verhaal van François Londot. Die verloor zijn voet. “Het was amputeren of sterven”, zegt hij bij RTL Info.

Een levensgevaarlijke combinatie is het: de droogte en het warme weer in de zomer. Daardoor wordt het weinige water in waterlopen, zoals de Ourthe, zo warm dat bacteriën alle tijd hebben om er te groeien. Dat bleek de voorbije weken al meermaals toen kampen van jeugdbewegingen stilgelegd werden omdat kinderen onwel werden nadat ze water gedronken hadden uit rivieren of beken.

Dat de bacteriën genadeloos kunnen zijn, bewijst ook het verhaal van François Londot. De inwoner uit Seraing, een stad in de provincie Luik, was midden juni gaan kajakken maar kwam hard ten val op een rots in het water. De wonde die hij daarbij opliep, nam al snel erg vieze proporties aan.

“Ik ben aangevallen door een bacterie”, vertelt hij bij RTL Info. “De dokters hebben me eigenlijk geen keuze gelaten: het was amputeren of sterven.” “Daar hadden we ons echt niet aan verwacht”, vult zijn vrouw aan.

De bacterie is niet bij elke mens even gevaarlijk, het is vaak een combinatie van die bewuste bacterie en andere bacteriën die al in het lichaam aanwezig zijn. “Als het warm is en er valt weinig water, zoals in de zomer vaak het geval is, let je maar beter op”, zegt infectioloog Frederic Frippiat. “Doe waterschoenen aan. Als je je toch pijn doet, moet je de wonde zo goed mogelijk proper maken en toch best een dokter raadplegen.”

François zelf geeft de strijd niet op door de amputatie van zijn voet. “Ik wil absoluut weer kunnen stappen”, zegt hij.