Neos Borgloon op verkenning in Baarle-Hertog

Print
Neos Borgloon op verkenning in Baarle-Hertog

Foto: Johnie Vanhees

Borgloon - Op donderdag 27 juli vertrok een 40-tal leden van Neos Borgloon op daguitstap naar de Belgische en Nederlandse Enclaves in Baarle-Hertog-Nassau.

Na de koffie in hotel brasserie Den Engel, werd het Kaarsen Museum (kunst in bijenwas) bezocht in het Belgische Baarle-Hertog.

De heer Frits Spies (1931 – 1997) heeft dertig jaar van zijn leven gewijd aan het vervaardigen van niet zomaar kaarsen, maar stuk voor stuk prachtige kunstwerken. Deze kunst, met vaardige hand en veel engelengeduld, is van uitzonderlijke waarde.

Na het middagmaal in Hotel Den Engel (Baarle-Nassau) werden de Enclaves van de beide Baarlen met de bus aangedaan en bezocht.
De gids toonde het verschil tussen de woningen op Nederlands en of Belgisch grondgebied. Door aangebrachte markeringen kon men vaststellen dat de grens soms in het midden van een weg liep, maar ook dwars door huizen en zelf door het gemeentehuis.

Tijdens de Grote Oorlog werd degelijk gebruikgemaakt van “smokkelroutes”, aangezien Belgisch grondgebied als bezet werd beschouwd en het Nederlandse gedeelte neutraal opgesteld stond!
De beruchte “dodendraad” scheidde vele Baarlese families en kostte talrijke levens.

Dit alles maakt dat dit merkwaardigste dorp ter wereld zeker een uitgebreid bezoek waard is: de Baarlenaren, of ze nu Vlaming of Nederlander zijn, heten U altijd van harte welkom.

De dag werd afgesloten met een kort bezoek aan Lier en de Zimmertoren, waarna het avondmaal genuttigd werd in de omgeving van het Autocircuit van Zolder.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio