Celstraf voor koppel dat zoon uren in vrieskou zette

Print
Celstraf voor koppel dat zoon uren in vrieskou zette

De feiten speelden zich af op het balkon van een woning in Sint-Joost-ten-Node Foto: rdb

De moeder van een zesjarige jongen die als straf urenlang op een bevroren balkon moest staan, is door de Brusselse rechter tot zes jaar cel veroordeeld. De stiefvader van het kind kreeg vijf jaar. Dat meldt de VRT.

Het openbaar ministerie eiste vorige woensdag voor de correctionele rechtbank van Brussel een celstraf van twaalf jaar voor de moeder (31) en van tien jaar voor de stiefvader (21). Ze krijgen dus maar de helft daarvan. Van de stiefvader is bovendien de helft van de straf met uitstel. Mogelijk kan het OM nog beroep aantekenen.

De feiten dateren van 26 december vorig jaar. De stiefvader had de jongen die ochtend betrapt op het eten van een pannenkoek. Als straf moest de jongen toen 15 uur lang op een balkon staan. Het koppel verwittigde zelf de hulpdiensten en verklaarde dat het jongetje een val gemaakt had.

Bij aankomst stelden de hulpverleners vast dat het kind bewusteloos en onderkoeld was, maar daarnaast ook ondervoed en mishandeld. Zijn tweelingzusje werd ook onderzocht, en bleek eveneens ondervoed en mishandeld. De twee kinderen werden opgenomen in een ziekenhuis, de ouders werden opgepakt.

Uit het onderzoek bleek dat de mishandeling en ondervoeding al maanden aan de gang waren. De kinderen kregen soms gedurende een volledige dag geen eten en werden onder ijskoude douches geplaatst.