VS verlenen militaire steun aan Baltische republieken: “We zullen altijd naast jullie staan”

Print
VS verlenen militaire steun aan Baltische republieken: “We zullen altijd naast jullie staan”

Foto: REUTERS

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft de Baltische republieken tijdens een bezoek in Estland de militaire steun van de Verenigde Staten en de NAVO gegarandeerd. “Onder president Donald Trump zal Amerika geen enkele poging toestaan om geweld, bedreigingen, intimidatie of kwaadaardige invloed uit te oefenen tegen de Baltische staten of eender welke van onze bondgenoten”, zei Pence maandag na een bijeenkomst met de presidenten van Estland, Letland en Litouwen in Tallinn.

“Wij staan naast de mensen en de volkeren van Estland, Letland en Litouwen. En dat zullen we altijd doen”, beloofde de plaatsvervanger van president Donald Trump na de vergadering in bijna exact dezelfde woorden die hij eerder in een toespraak tot Amerikaanse soldaten en het door Groot-Brittannië geleide NAVO-bataljon in Estland had gebruikt.

De VS staan pal achter Artikel 5 van het NAVO-verdrag waarin de NAVO-lidstaten elkaar in geval van een aanval wederzijdse hulp garanderen. “Wij staan hier samen en in de hele wereld, omdat een sterke en verenigde NAVO vandaag noodzakelijker is geworden sinds de ineenstorting van het communisme een kwarteeuw geleden”, zei Pence. De grootste bedreiging wordt daarbij gevormd door het schrikbeeld van een Russische agressie.

Sancties

De vicepresident reageerde eerder terughoudend op de aangekondigde strafmaatregelen van Moskou tegen ambassadepersoneel en honderden Amerikaanse diplomaten. “De diplomatieke maatregelen van Moskou zullen de VS niet afhouden om de veiligheid te garanderen van onze bondgenoten en de vrijheidslievende landen overal ter wereld”, aldus Pence. De VS blijven hopen op een verbetering van de relaties met Rusland.

De Baltische staatshoofden Kersti Kaljulaid (Estland), Raimonds Vejonis (Letland) en Dalia Grybauskaite (Litouwen) spraken hun waardering uit voor de solidariteit van de Verenigde Staten.

De drie aan Rusland grenzende Baltische republieken maken zich door het voortslepende conflict in Oekraïne zorgen over hun veiligheid. Om Rusland af te schrikken verplaatsen de VS sinds 2014 eenheden naar het Balticum en Polen volgens een rotatieprocedure. Ook de NAVO heeft haar aanwezigheid aan de oostflank van de militaire alliantie uitgebreid.

Pence vertrekt uit Estland richting Georgië, waar hij een afspraak met premier Giorgi Kvrikashvili heeft voor een diner in Tbilisi. Dinsdag staat Montenegro op de agenda.