Overvallers breken botten van bewoner bij homejacking

Print
Zoutleeuw -

Vijf gemaskerde mannen, van wie er minstens twee gewapend waren met een vuurwapen en één met een baseballknuppel, hebben zaterdagavond een familie in de Smitsweg in Zoutleeuw gewelddadig overvallen. Tijdens een gevecht raakte de zoon L.S. zwaargewond. Zijn arm werd op twee plaatsen gebroken, zijn neus en vinger waren gebroken en een teen verbrijzeld. Zijn mama en haar vriend liepen verschillende kneuzingen en blauwe plekken op. In het tumult zijn de overvallers zonder buit op de vlucht geslagen.

“Zaterdagavond ging ik rond 23 uur naar bed”, doet de 24-jarige L.S. het verhaal. “Ook mijn mama en haar vriend kropen toen tussen de lakens. Omdat onze hond even later zo heftig begon te blaffen ben ik terug opgestaan en heb ik de lichten achteraan het huis aangedaan. Maar ik merkte niets verdachts op. Toen ik naar buiten ging en richting tuin liep, sprong er plots een man met bivakmuts van achter de muur. Hij drukte de loop van een vuurwapen tegen mijn hoofd en zijn andere hand zette hij op mijn mond. Enkele seconden later stonden ze met vijf gemaskerde mannen rond mij.”

Drie mannen sleurden S. mee het huis in, waar ze hem tegen de grond drukten. “Eens binnen, schreeuwde ik om hulp. Mama hoorde het geschreeuw en stormde naar beneden. Een van de overvallers greep haar meteen naar de keel en drukte haar tegen de muur. Ik bleef mij ondanks de overmacht verzetten en slaagde er in een onbewaakt ogenblik in een zware vaas van een tafeltje te grijpen. Die sloeg ik kapot op het hoofd van een van de overvallers. De man moet daarbij veel bloed verloren hebben, want nadien werden overal bloedsporen aangetroffen.”

Masker afgerukt

Zijn actie was niet naar de zin van een van de overvallers. “Ik kreeg opnieuw de loop van zijn vuurwapen tegen mijn neus geduwd. Bij de schermutseling die daarop volgde, heb ik geprobeerd het wapen af te pakken. Dat is me niet gelukt, maar later bleek dat de lader met kogels uit het wapen is gevallen.”

“Intussen was ook de vriend van mama betrokken bij het gevecht. Hij wist een baseballknuppel van een van de overvallers af te nemen maar werd dan hardhandig in de zetel geduwd en met een ijzeren staaf op zijn hoofd geslagen, waardoor hij half bewusteloos in de zetel wegzakte. Van die gelegenheid heb ik dan gebruikgemaakt om het masker van het hoofd van een van de overvallers te rukken. Hij hield onmiddellijk zijn handen voor zijn aangezicht en is naar buiten gelopen.” De bivakmuts werd samen met de lader en de kogels meegenomen door de politie voor onderzoek.

Schoten

S., die na de overval zwaargewond naar het ziekenhuis werd overgebracht, vermoedt dat het leden waren van een rondtrekkende bende uit de Oostbloklanden. “De hele tijd hebben ze geen woord gezegd en ze communiceerden enkel met sisgeluiden naar elkaar. Een paar minuten later zijn ze net zo snel vertrokken als ze waren binnengevallen. Er werd ook niets ontvreemd. Vermoedelijk waren ze verrast door de weerstand. Eenmaal buiten werden er schoten gelost, vermoedelijk om de buren die het tumult gehoord hadden op een afstand te houden.”

Korpschef Stephan Gilis van de politiezone LAN bevestigt de gewelddadige overval. “Wij hebben de eerste vaststellingen gedaan. Het parket van Leuven is nu met het onderzoek belast en heeft ook een deskundige van het labo gestuurd voor het sporenonderzoek.”

Liesbeth Leekens van het Leuvense parket gaat uit een poging tot homejacking. “De bewoners hebben de verdachten betrapt die gewapend waren. Nog voor de politie ter plaatse was, waren die al gevlucht. In opdracht van het Parket Leuven werd een deskundige van het labo ter plaatse gestuurd voor sporenonderzoek. Het is nog wachten op die resultaten en intussen worden de overvallers opgespoord”, zegt Leekens.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio