Schuttersgilde Sint-Sebastiaan Grote-Brogel met o.m. de vogelschieting (koningsschieten)

Print

Grote-Brogel

Peer - De Koninklijke Schuttersgilde Sint-Sebastiaan Grote-Brogel is in het dorp vooral bekend als de vereniging die met haar mooie uniformen en haar drumband vele feestelijkheden opfleurt. Ook in groot Peer zorgt de gilde voor de opluistering van een aantal herdenkingen en festiviteiten zoals de 11-novemberviering, de intrede van Sinterklaas met zijn zwarte pieten, enz. In dit artikel blijven wij even stilstaan bij het OLS (Oud Limburgs Schuttersfeest), de vogelschieting of koningsschieten, de bondsfeesten, het recente schutterstreffen van zondag 30 juli in Grote-Brogel en natuurlijk ook bij de geplande gilde-dag van zondag 24 september in het kader van Peer 650 jaar stad.

1/ Het OLS (Oud Limburgs Schuttersfeest) vond plaats op 2 juli 2017 in Merkelbeek (Nederland). Het zestal met de schuttersbuks (Jan Ceyssens, Eddy Schrooten, Roger Lambrechts, Gert Dirckx, Jean Schrooten en Hendrik De Backer) behaalde met hun zevende plaats een prachtig resultaat. De drumband behaalde zelfs de eerste prijs in de tweede divisie A (zie foto 1).

2/ De jaarlijkse vogelschieting of het koningsschieten ging door op maandag 10 juli nl. op de Brogelse kermismaandag. Het was de 62ste vogelschieting. De uittredende Koning werd thuis afgehaald, waarna de groep naar het schutterslokaal trok voor de rest van de geplande activiteiten. Volgens de traditie vonden hier enkele oeroude gebruiken plaats en na het lossen van de ereschoten kon de strijd beginnen voor de felbegeerde koningstitel. Nadat er 103 schoten op de vogel werden afgevuurd, wist Jos Luits precies waar hij moest mikken om de vogel naar beneden te halen. Jos mag dan nu ook met fierheid het koningszilver dragen met Riky Engelen aan zijn zijde (zie foto-2). Het Koningspaar werd vervolgens natuurlijk in de bloemetjes gezet. Dan was het de beurt aan de dorpsschutters om de buks te hanteren en te strijden voor de titel van Dorpskoning en beste amateurschutter. Veerle Ceyssens behaalde de eerste plaats en won de schietwedstrijd bij de dames. Bij de heren was het Rudi Schrooten die de schietwedstrijd won. Achter pot en pint werd er nog wat nagekaart en kon men terugblikken op een gezellige vogelschieting.

3/ Bondsfeesten van Grootbeersel (Kinrooi), Raam (Kinrooi), Beek (Bree), … Uit de scores en de prijzen die behaald werden op deze bondsfeesten, kunnen we afleiden dat telkens goed gescoord werd op deze bondsfeesten. We geven hierna enkele voorbeelden. Aan deze bondsfeesten van de Bond Maas en Kempen doen telkens een 20-tal schuttersgilden mee.
In Raam bijvoorbeeld behaalde de A-ploeg een gedeelde zesde prijs, de B-ploeg de derde prijs, de C-ploeg de vierde prijs en het koningspaar de tweede prijs. Ook in Raam toonden de jonge schutters zich, nl. Wout Schrooten met 9 op 10 en Benthe Dirkx met 8 op 9. Verder werden er ook nog erekruisen behaald met schieten door Rik De Backer en het trio vader Jean Schrooten, zoon Eddy en kleinzoon Wout (zie foto 3). In Grootbeersel bijvoorbeeld behaalde de Schuttersgilde voor beste defilé de eerste prijs, met de tamboer-majoor de tweede prijs en met de vaandeldrager de zevende prijs, ... In Beek behaalde de commandant de tweede prijs, voor het mooiste geheel werd de derde prijs behaald, voor de beste houding in de optocht werd de vierde prijs behaald en kreeg de bordjesdrager de vierde prijs. Ook in Beek hebben Pol Bancken en Jean Schrooten een erekruis behaald.

4/ Schutterstreffen in Grote-Brogel op zondag 30 juli. Op deze zonnige zomerdag organiseerde de schuttersgilde dit schutterstreffen. Een 70-tal schutters van 11 schuttersgilden maakten de verplaatsing naar Grote-Brogel. Er namen 50 drietallen deel aan de schietkaveling en omstreeks 20u10 werd de kaveling na zeven ronden stopgezet: 28 schietploegen deelden de eerste prijs.

5/ Op zondag 24 september gaat er in het kader van “Peer 650 jaar stad” een Gilde-dag door dankzij o.m. de Koninklijke Schuttersgilde Sint-Sebastiaan. De Vlaamse historische schuttersgilden komen dan naar Peer. Hierover zal nog nadere informatie worden verschaft.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio