“Meer diversiteit? Alleen als je Homans laat tellen”

Print
“Meer diversiteit? Alleen als je Homans laat tellen”

Liesbeth Homans (N-VA) en Yasmine Kherbache (SP.A). Foto: belga/was

“De goednieuwsshow van minister Liesbeth Homans over het diversiteitsplan bij de Vlaamse overheid is window dressing: ze heeft een nieuwe manier van tellen, geen actief beleid om meer divers personeel aan te trekken.” Dat zegt Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache (SP.A), die na de voorstelling van het Gelijkekansen- en diversiteitsplan van Homans in de cijfers dook, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Volgens Homans was in 2016 8,9 procent van het personeel van de Vlaamse overheid van buitenlandse herkomst. Daarvan was 5,4 procent van buiten de Europese Unie, wat precies 1 procent meer was dan het jaar voordien.

“Maar die verbetering is toe te schrijven aan een nieuwe manier van tellen, niet aan een actief beleid van minister Homans”, stelt Kherbache. “De evolutie in 2016 wordt grotendeels verklaard door het feit dat voor het eerst ook het Agentschap Inburgering en Integratie is meegeteld, waar veel mensen met een migratieachtergrond werken. De rest van de toename wordt bijna volledig verklaard door de toegenomen diversiteit bij De Lijn en aan de UGent, waar de minister zelf weinig verdienste aan heeft. Bij de Vlaamse administratie - waar Homans rechtstreeks invloed heeft - is er amper vooruitgang: van 2,33 naar 2,47 procent. Ook andere streefcijfers haalt Homans niet.”