Rechtbank spreekt zich maandag uit in zaak koppel dat kind in kou op balkon zette

Print
Rechtbank spreekt zich maandag uit in zaak koppel dat kind in kou op balkon zette

De feiten speelden zich af op het balkon van een woning in Sint-Joost-ten-Node. Foto: rdb

De correctionele rechtbank van Brussel spreekt zich maandagochtend uit over de zaak van de ouders die hun zesjarig zoontje vijftien uur lang in de kou op een balkon zetten, afgelopen december. Het kind kwam daarbij bijna om het leven. Het onderzoek wees ook uit dat het jongetje en zijn tweelingzusje ernstig ondervoed waren en mishandeld werden. De moeder (31) en stiefvader (21) riskeren tot respectievelijk twaalf en tien jaar cel.

Het openbaar ministerie eiste vorige woensdag voor de correctionele rechtbank van Brussel een celstraf van twaalf jaar voor de moeder (31) en van tien jaar voor de stiefvader (21). Daarbij werd gewezen op de ernst van de feiten, maar ook op het feit dat de beschuldigden nog steeds de verantwoordelijkheid voor de feiten van zich afschuiven.

Het was op 26 december vorig jaar dat het koppel de hulpdiensten verwittigde en verklaarde dat het jongetje een val gemaakt had. Bij aankomst stelden de hulpverleners vast dat het kind bewusteloos en onderkoeld was, maar daarnaast ook ondervoed en mishandeld. Zijn tweelingzusje werd ook onderzocht, en bleek eveneens ondervoed en mishandeld. De twee kinderen werden opgenomen in een ziekenhuis, de ouders werden opgepakt.

Uit het onderzoek bleek dat de mishandeling en ondervoeding al maanden aan de gang waren. De kinderen kregen soms gedurende een volledige dag geen eten en werden onder ijskoude douches geplaatst.

Pannenkoek eten

Op de dag van de feiten had de stiefvader het jongetje in de keuken betrapt, toen het een pannenkoek wilde eten. Het kind werd ’s ochtends rond 5 uur in de kou op het balkon gezet en moest daar blijven tot 20.00 uur ’s avonds. Volgens het parket had het kind daarbij kunnen sterven.