DE KERN

Vandeurzen is een systeem aan het uitwerken waarbij niet de rusthuizen, maar de ouderen subsidies krijgen. Dat zet alles op zijn kop

Print
Vandeurzen is een systeem aan het uitwerken waarbij niet de rusthuizen, maar de ouderen subsidies krijgen. Dat zet alles op zijn kop

Liliana Casagrande

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen legt dit jaar 11 miljoen euro op tafel om mensen met een zware zorg beter te helpen. Het gaat om mensen die nu al in een rusthuis zitten. Er was dus al geld voorzien voor een bed, maar niet genoeg voor wie naast dat bed moest staan. De betere woonzorgcentra deden alsof ze dat extra geld al gekregen hadden en betaalden toch extra personeel.

Den Akker uit Sint-Truiden legde dit twee jaar geleden nog uit aan de hand van twee foto’s. Op de ene foto stonden zes personeelsleden. Dat was wat ze betaald kregen voor een groep van 30. Op de andere stonden er 12, dat is waar ze eigenlijk recht op hadden.

Die tekorten waar zowat alle woonzorgcentra over klagen, leiden tot allerlei trucs waarbij het uiteindelijk toch gewoon de patiënten zijn die hiervoor opdraaien. Rechtstreeks of onrechtstreeks. Door een hogere rekening of door minder zorg. De verhalen van verpleegkundigen die ’s nachts in hun eentje moeten instaan voor een half of een heel rusthuis, hebben we al vaak genoeg gehoord. Allemaal volgens de wettelijke norm, maar die is soms zo belachelijk dat het personeel er helemaal gek van wordt. Zeker nu de zorg vaker in handen komt van investeringsgroepen is het hoog tijd om het kaf van het koren te scheiden. Wie alleen uit is op het uitkeren van winst aan aandeelhouders, zal niet snel meer personeel inzetten dan verplicht. Vandeurzen moet die normen dus snel herbekijken.

Gelukkig zijn er nog OCMW-rusthuizen die voor wat concurrentie zorgen. Als zij mooie kamers en goede zorg aanbieden voor een bepaalde prijs, dan kunnen ook de privé-investeerders van een paar straten verder daar niet voor onderdoen. Maar ook de ene privé-investeerder is de andere niet. Sommigen denken echt na over hoe je een bewoner gelukkiger kan maken en zetten daarvoor ook psychologen, therapeuten en goede koks aan het werk. Anderen zijn uitsluitend bezig met hun core business: het uitkeren van dividenden.

Maar dat zou straks wel eens allemaal kunnen veranderen. Want Vandeurzen is een systeem aan het uitwerken waarbij niet de rusthuizen, maar wel de ouderen de subsidies krijgen. Dat zet alles op zijn kop. Straks kan Jef dus zeggen: ik huur een bed in een rusthuis, maar mijn traiteur kies ik zelf. Of hij kan met Louis en Anita samenleggen en de turnjuf inruilen voor een yogalerares. Of het ontbijt regelen met de bakker uit de buurt. Als straks de bejaarde baas is, kan een rusthuis dat alleen centen telt zijn deuren sluiten. Want ook 100-plussers willen nog het beste maken van hun leven.