Wrakingsverzoek in proces Maaseikse filière voor derde maal naar hof van beroep

Print
Wrakingsverzoek in proces Maaseikse filière voor derde maal naar hof van beroep

Foto: Belga

Brussel / Maaseik -

Het wrakingsverzoek dat was ingediend in het proces tegen 13 vermoedelijke Syriëstrijders en -ronselaars uit Maaseik, zal voor de derde maal beoordeeld moeten worden door een hof van beroep, ditmaal het hof van beroep van Antwerpen. Dat heeft Belga vernomen op het federaal parket. Het Brusselse hof van beroep was tweemaal ingegaan op het wrakingsverzoek, maar die beslissingen werden evenveel maal verbroken door het hof van cassatie. De laatste keer gebeurde dat midden juli.

Volgens het federaal parket zouden de verdachten in het dossier mensen geronseld hebben om te gaan strijden aan de zijde van Islamitische Staat in Syrië en teruggekeerde strijders opgevangen hebben. Enkelen zouden ook zelf naar Syrië vertrokken zijn of dat op zijn minst geprobeerd hebben.

Het proces had eerst moeten beginnen op 21 september, maar moest herhaaldelijk uitgesteld worden omwille van praktische problemen en procedurekwesties. Op de laatste zitting voor de correctionele rechtbank, op 21 december, stelde de verdediging vast dat de magistrate van het federaal parket zich in de beraadslagingskamer van de rechtbank had begeven en diende een wrakingsverzoek in.

De rechtbank ging niet op dat verzoek in, maar het hof van beroep besloot in februari dat de schijn van partijdigheid wel degelijk gewekt werd. Eind maart oordeelde het hof van cassatie echter dat die beslissing onterecht was.

Eind mei beval het Brusselse hof van beroep dan voor de tweede maal de wraking, maar dat tweede arrest is op 19 juli, ook verbroken door het hof van cassatie. Dat heeft het dossier ditmaal doorgestuurd naar het hof van beroep van Antwerpen.

Een datum voor de derde behandeling van het wrakingsverzoek is er nog niet.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio