Finnen domineren thuisrally, Ogier valt uit tijdens Rally van Finland

Print
Finnen domineren thuisrally, Ogier valt uit tijdens Rally van Finland

Foto: AFP

Halfweg de eerste wedstrijddag in de rally van Finland, de negende van in totaal dertien WK-rally’s, staat de Fin Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC) aan de leiding. Zijn land- en teamgenoot Esapekka Lappi (Toyota Yaris WRC) volgt op 1,6 seconden. De Noor Mads Ostberg (Ford Fiesta WRC) is derde op 13,8 seconden. Wereldkampioen Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) moest opgeven nadat hij een wiel verloor. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) beleefde een moeilijke vrijdagochtend en staat voorlopig negende.

Ott Tänak (Ford Fiesta WRC) won donderdagavond het opwarmertje van 2,3 km met in zijn zog Thierry Neuville. Het echte werk begon vrijdagochtend. De jonge Fin Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC) zette meteen de snelste tijd neer. Het was het begin van de Finse dominantie. Alle zes ritten vrijdagochtend werden gewonnen door Finse rijders.

De vierde klassementsrit, die van Jukojärvi over 21,31 km, werd voor enkele rijders hun Waterloo. Leider Ott Tänak reed lek en leverde ruim anderhalve minuut in. Erger verging het zijn teamgenoot en viervoudig wereldkampioen Sébastien Ogier, die na een landing van één van de vele jumps zijn ophanging beschadigde en nadien een wiel verloor. Ogier moest opgegeven en zal morgen/zaterdag opnieuw aan de start komen. Hetzelfde lot was Hayden Paddon (Hyundai i20 Coupe WRC) beschoren. Zijn wagen liep rechts achteraan schade op waardoor de Kiwi moest opgeven. Na de pech van Tänak nam Latvala de leiding over.

De opgave van Ogier kan een goede zaak zijn voor onze landgenoot Thierry Neuville al kan hij niet meteen profiteren. Neuville begon voorzichtig met een twaalfde tijd en kon ook in de volgende rit niet overtuigen. “In de vierde rit maakten we een wel heel erg grote sprong waarna de wagen na de landing een beetje raar aanvoelde. Na een snelle controle bleek alles in orde maar ik ben niet zo tevreden met het wispelturige gedrag van mijn wagen. Na de opgave van Ogier moet ik als eerste de baan op. Er ligt heel veel grind op de weg waardoor onze wagen nogal glijdt. We gebruiken echte elke centimeter van de baan. Het doel dit weekend is de top 5.”

Vrijdagnamiddag worden er nog zes ritten gereden.