“Blijf morgen weg van de snelwegen”+ oproep

Print

Foto: Hollandse Hoogte / Luuk van der Lee Fotografie

Wie dit weekend door Europa reist, heeft een grote kans om voortdurend in de file te staan. Zaterdag 29 juli is namelijk de eerste zogenaamde ‘zwarte zaterdag’. Heel wat vakantiegangers beginnen hun terugtocht naar huis op dat moment, terwijl de Fransen net aan de vakantie beginnen. Resultaat: potdichte wegen.

Het onheil zal zich vooral voordoen op de Franse wegen, al blijven reizigers die Italië, Spanje en het zuiden van Duitsland doorkruisen niet gespaard. Volgens VAB zouden de eerste files zich al rond 6 uur ’s ochtends beginnen vormen waarna de drukte zal aanhouden tot ongeveer 15 uur. Het drukste moment van de dag zal rond 12 uur vallen. “Wie kan blijft morgen beter weg van de bewuste wegen en stelt zijn verplaatsing uit tot na het middaguur, of zondag. Dat zou een rustigere dag worden met vooral terugkeerfiles”, aldus de mobiliteitsorganisatie VAB.

Gaat u de tocht toch wagen tijdens de eerste zwarte zaterdag? Laat het ons dan zeker weten via hier@reageren.be! Vergeet uw contactgegevens niet te vermelden.

De verwachte files:

Frankrijk

VAB verwacht al vanaf 6 uur de eerste lange files op de routes naar het Zuiden, vooral in de Rhônevallei (A7/A9) bij Valence, ten zuiden van Lyon en verder door naar de Spaanse grens via Orange. Aan de Atlantische kust zal het verkeer vastlopen op de A10 Parijs-Bordeaux, en dan vooral aan de tolstations.

Ook op de alternatieve routes naar het zuiden loopt het verkeer vast: de A39 via Bourg-en-Bresse, de A71/A75 via Clermont-Ferrand.

Vorig jaar stond er op dezelfde zaterdag bijna 700 km file.

Duitsland

Ook in Duitsland maken ze zich op voor één van de drukste weekenden van het jaar. De vele wegenwerken zorgen voor hinder en veroorzaken al de hele zomer lang urenlange vertraging op de knelpunten, zowel richting zuiden als richting noorden. De grootste knelpunten in het noorden zijn de A1 en de A7 bij Hamburg. In het zuiden loopt het dit weekend opnieuw vast rond Karlsruhe en Stuttgart, tussen Frankfurt en Neurenberg op de A3 en op de A8 tussen München en Salzburg.

Oostenrijk

Oostenrijk krijgt dit weekend een grote stroom vakantiegangers uit Zuid- Duitsland te verwerken. Vooral de Karawankentunnel op de A11 richting Slovenië, de Fernpassroute (B179), de Tauernautobahn (A10) en de A13 tussen Innsbruck en de Brennerpas zijn zaterdag knelpunten.

Zwitserland

In Zwitserland wordt het zaterdag in beide richtingen lang aanschuiven voor de Sint Gotthardtunnel. De wachttijd kan daar oplopen tot meer dan twee uur. Ook de werkzaamheden tussen Lugano en de Italiaanse grens op de A2 zorgen voor files.