Vier keer per week alcohol beschermt tegen diabetes

Print
Vier keer per week alcohol beschermt tegen diabetes

Foto: Hollandse Hoogte

Uit een nieuw Deens onderzoek is gebleken dat vier dagen per week alcohol drinken de kans op diabetes significant doet dalen. Het zou wel enkel gaan om wijn en bier, want gin zou het tegenovergestelde effect hebben.

De studie onder leiding van de Deense professor Janne Tolstrup analyseerde de drinkgewoonten van 70.551 mannen en vrouwen in Denemarken gedurende vijf jaar. Hieruit bleek dat vier keer per week alcohol drinken een positief effect kon hebben op de bescherming van het lichaam tegen diabetes. Wijn zou het grootste effect hebben omdat het chemische verbindingen bevat die de bloedsuikerspiegel verbeteren. Bij gin is het effect dan weer negatief, waarbij een glas per dag de kans op diabetes met 83 procent doet stijgen.

Veertien glazen alcohol

“Onze resultaten suggereren dat de frequentie waarin mensen alcohol drinken in verband staat met het risico op diabetes en dat het vierwekelijks consumeren van alcohol gelinkt wordt aan het laagste risico”, schrijven de wetenschappers in hun onderzoek. In termen van de hoeveel alcohol die geconsumeerd werd, hadden de mannen die 14 drankjes per week achterover sloegen 43% minder kans op diabetes. Bij vrouwen zouden 9 glazen alcohol al kunnen zorgen voor 58% minder kans op de ziekte dan bij niet-drinkers.