“Terugbetaling psycholoog moet druk wegnemen”

Kwart meer arme patiënten vragen om psychische hulp

Print
Kwart meer arme patiënten vragen om psychische hulp

Foto: judith dekker

Hasselt -

Het aantal financieel kwetsbare patiënten dat behandeld werd in een Centrum voor Geestelijke Gezondheid (CGG) is in drie jaar met 26 procent gestegen. Ook al kunnen deze centra in het totaal niet meer patiënten helpen. “Door de aangekondigde terugbetaling van een bezoek aan een psycholoog hopen we dat de druk bij ons afneemt”, zegt Jo Grommers, een CGG-directeur.

De beslissing van de federale regering om een bezoek aan een psycholoog terug te betalen wordt ook in Vlaanderen op applaus onthaald. “Vlaanderen subsidieert de CGG’s en we willen niet dat die twee systemen naast elkaar werken”, zegt Vlaams parlementslid Vera Jans (CD&V). “Ze moeten rekening houden met elkaar.” In een CGG betaal je - al naargelang je situatie - nul, vier of elf euro per consultatie. Bij een zelfstandige psycholoog is dat al snel 50 euro. “Het is net de groep die niet moet betalen, die het sterkst stijgt.”

“Ons budget is beperkt, we kunnen niet iedereen helpen”, zegt Grommers. “Daarom sturen we de anderen door naar zelfstandige psychologen. We hopen dat door die terugbetaling de druk bij ons afneemt. Maar we vragen wel om de kwaliteit bij de zelfstandige psychologen te controleren. Daarbij kunnen wij helpen.”

Lees het volledige artikel hier: “26 procent meer kwetsbare patiënten sinds 2013”