Amerikaanse president vangt bot bij Senaat met afgezwakte versie van Trumpcare

Print
Amerikaanse president vangt bot bij Senaat met afgezwakte versie van Trumpcare

Foto: EPA

Ook de derde poging van de Republikeinen om de huidige gezondheidszorgregeling in te trekken en te vervangen door Trumpcare, heeft het niet gehaald in de Amerikaanse Senaat. Ook een aantal prominente Republikeinen verzette zich. Dat is opnieuw een blamage voor president Trump.

Het was al de derde keer dat een poging werd ondernomen om de zogenaamde ‘Obamacare’ af te voeren. Dit keer ging het om een ‘skinny repeal’, die slechts een deel van de wet zou afschaffen. Die afgeslankte versie die Obamacare gedeeltelijk zou afschaffen, kreeg 51 stemmen tegen en 49 stemmen voor, zo meldt de Amerikaanse zender CNN.

Amerikaanse president vangt bot bij Senaat met afgezwakte versie van Trumpcare

Zeker drie Republikeinse senatoren stemden tegen het wetsvoorstel, dat zou aangenomen worden bij een eenvoudige meerderheid. Het gaat dan om John McCain, Susan Collins en Lisa Murkowski. Nochtans had de Republikeinse partij haar leden opgedragen om te stemmen voor de intrekking.

Cruciale stem van John McCain

Het was net die John McCain die er eerder deze week voor zorgde dat er een meerderheid was in de senaat om te kùnnen stemmen over de hervorming. McCain was net geopereerd aan het oog (waarna een hersentumor was ontdekt bij de man), maar was toch teruggekeerd naar de Senaat om te kunnen stemmen. Dat John McCain dinsdag terugkeerde naar de Senaat, leverde hem lof op van president Donald Trump, met wie hij het vaak oneens is. “Geweldig dat John McCain terugkwam om te stemmen. Een moedige - Amerikaanse held”, tweette de president over zijn partijgenoot.

Trumpcare kan Obamacare niet vervangen

Trump had tijdens zijn campagne van de presidentsverkiezingen beloofd de ziekteverzekering van president Obama meteen af te schaffen bij zijn aantreden. Dat is dus mislukt. Met deze nieuwe nederlaag van Trump lijkt Trumpcare definitief van de baan. De Republikeinen hebben zich zeven jaar lang verzet tegen Obamacare. Maar die Obamacare, de ziekteverzekering van de voorganger van Trump, blijft dus grotendeels behouden. “Het is tijd om dit achter ons te laten”, zegt de Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell intussen.

“Amerikaanse volk in de steek gelaten”

Trump zelf reageert teleurgesteld op Twitter, in zijn gekende stijl: “3 Republikeinen en 48 democraten hebben het Amerikaanse volk in de steek gelaten”, zo zegt hij.