Israëlische politie verbiedt mannen jonger dan 50 toegang tot vrijdaggebed in Jeruzalem

Print
Israëlische politie verbiedt mannen jonger dan 50 toegang tot vrijdaggebed in Jeruzalem

Foto: AFP

De Israëlische politie heeft de toegang tot het vrijdaggebed op de Tempelberg verboden voor mannen die jonger zijn dan vijftig jaar. Dat kondigde de politie aan na incidenten donderdag en het einde van de boycot van het gebed door de Palestijnen.

Volgens de politie zijn er aanwijzingen dat er zich problemen en manifestaties zullen voordoen. “Enkel mannen van meer dan vijftig jaar en vrouwen van alle leeftijden hebben toestemming”, klinkt het in een persbericht van de politie.

Islamitische gelovigen zouden vrijdag opnieuw aan het gebed deelnemen, na een boycot van vijftien dagen bij aanhoudende spanningen, ook al haalde Israël de omstreden veiligheidsmaatregelen opnieuw weg. Israël had na een dodelijke aanslag van Arabische daders op politieagenten op 14 juli onder andere de controle van moslimgelovigen met metaaldetectoren bevolen. De Palestijnen protesteerden daartegen, omdat ze dit beschouwden als een poging van Israël om meer controle over de Tempelberg te krijgen.

Op de Tempelberg zijn zowel de Klaagmuur als de al-Aqsamoskee en de Rotskoepel te vinden. De site is voor joden en moslims een heilige plaats.

(belga)