‘Goudwater’ voor 150ste verjaardag kroning Virga Jesse

Print
‘Goudwater’ voor 150ste verjaardag kroning Virga Jesse

Het Goudwater bevat 22 tot 24 karaat bladgoud. Foto: Annemie America

Hasselt -

De Witte Nonnenstraat is klaar voor de Virga Jessefeesten. Overal hangen gouden slingers en in het proeflokaal van het Jenevermuseum staat een exclusieve gelegenheidslikeur te blinken.

Een zwarte houten constructie leidt je langs het Jenevermuseum naar het beeld van dokter Willems. Daar komt een verhaal tot leven over de strijd tegen de runderpest 150 jaar geleden. En in dat verhaal krijgt ook de Virga Jesse een rol in het proeflokaal van het Jenevermuseum. “De gouden kronen inspireerden ons voor wat lekkers. Ons ‘Goudwater’ doet zijn naam alle eer aan, met zwevende bladgoud in”, zegt conservator Davy Jacobs. “Uit verschillende receptenboeken van Hasseltse stokerijen blijkt dat tijdens de hoogdagen van de jeneverindustrie ‘Eau d’ Or’ ook hier gretig afname vond.” In de samenstelling van het Goudwater zitten impliciet verwijzingen naar de Virga Jesse. Stoker Jan Kempeneers: “De lichtgele, doorzichtige likeur bevat enkele ‘vrouwelijke’ kruiden. Karwijzaad bijvoorbeeld, dat de melkproductie en de menstruatie stimuleert, en selderzaad dat het centrale zenuwstelsel kalmeert en goed is voor jonge moeders.”

Het Goudwater van 38 graden bevat 22 tot 24 karaat bladgoud. Een halveliterfles kost 25 euro en is te koop in het proeflokaal van het Jenevermuseum.

Lees meer over de Virga Jessefeesten