“Er moet dringend orde op zaken gesteld worden in het financiële huishouden van de nv België”

Print
“Er moet dringend orde op zaken  gesteld worden in het financiële huishouden van de nv België”
Premier Michel heeft gisteren in de Kamer toelichting gegeven bij het zomerakkoord dat zijn regering dinsdagnacht bereikte. Boeiend was het debat allerminst: de meerderheidspartijen N-VA, CD&V, Open Vld en MR vertrappelden mekaar om de premier en zijn ploeg met complimenten te overladen, de oppositiepartijen toonden een tong als een scheermes om te benadrukken hoe deze regering ons bij de neus neemt. Kortom: niets nieuws onder de zon. Wie vuurwerk verwachtte was eraan voor de moeite.

Dat onze regeringsleider zijn toelichting in de Kamer uitgerekend op Tax Liberation Day hield, was toeval. Maar tekenend was het alleszins. Tax Liberation Day is de dag waarop werknemers niet meer werken om hun belastingen te kunnen betalen, maar winst beginnen te maken die ze zelf mogen houden. Inderdaad, we hebben het over de kleermot van onze staatsstructuur: het overheidsbeslag. Dat is het bedrag dat alle overheden in dit land (federaal, deelstaten, provincies en gemeenten) uit de economie halen om hun eigen verplichtingen te kunnen betalen. Sinds jaar en dag bedraagt dit voor werknemers en bedrijven samen 54 procent. Nochtans hebben Michel & co op pagina 162 van hun regeerakkoord letterlijk opgenomen dat het overheidsbeslag kleiner moet, en dat de prijs-kwaliteitsverhouding van de dienstverlening beter moet.


Met haar zomerakkoord heeft de regering-Michel opnieuw ingezet op een van haar verkiezingsbeloftes, namelijk jobcreatie. Nadat ze met het loslaten van het begrotingsevenwicht een eerste, dure verkiezingseed brak, doet ze dat met de afslanking van ons overheidsapparaat opnieuw. Nochtans weet iedereen dat er dringend orde op zaken moet worden gesteld in het financiële huishouden én in het personeelsbeleid van de nv België. Nochtans weet iedereen dat onze overheid al jaren te vet staat. En wat diezelfde overheid ons geeft, is volgens EU-rankings dan nog eens van een matige kwaliteit.


Een te vette overheid zorgt ervoor dat werknemers hier erg duur zijn. Het zet een rem op onze economische ontwikkeling waardoor de factuur elke keer opnieuw naar de belastingbetaler wordt doorgeschoven. Dat is met het zomerakkoord niet anders. Dit moet ophouden. Net zoals burgers en bedrijven mogen ook onze overheden niet boven hun stand leven. Deze zichzelf verklaarde hervormingsregering weet wat haar te doen staat. Maar zoals bij elke verslaving is er moed en wil nodig om af te kicken, ook al vinden de dealers – in dit geval de vakbonden – dat niet leuk. Onze overheid moet ten dienste staan van de burgers, en niet omgekeerd.


REACTIES: DEKERN@HBVL.BE