“Vrouwen die seks weigeren, mishandelen hun man”

Print
“Vrouwen die seks weigeren, mishandelen hun man”

Foto: © VRT

Het Aziatische land Maleisië staat in rep en roer na een ophefmakende uitspraak van een parlementslid. De man stelde dat vrouwen die hun man seks weigeren, schuldig zijn aan een vorm van “psychologische en emotionele mishandeling”.

Che Mohamad Zulkifly Jusoh is een parlementslid uit de regerende partij Barisan Nasional. Tijdens een parlementaire zitting over huiselijk geweld stelde hij dat “mannen vaker psychologisch dan fysisch misbruikt worden”. De 58-jarige politicus haalde enkele voorbeelden aan om zijn stelling kracht bij te zetten. “In de meeste gevallen gaat het om echtgenotes die hun mannen uitschelden: dit is psychologische mishandeling. Ze beledigen hun mannen en weigeren zijn seksuele behoeften te bevredigen. Dit zijn allemaal vormen van emotionele mishandeling.”

De uitspraken van de politicus hebben voor veel ophef gezorgd in Maleisië. “Het is een verouderd idee dat wanneer je met een vrouw trouwt, je haar lichaam bezit. Zo werkt het niet meer,” stelde vrouwenrechtenactiviste Marina Mahathis, dochter van de voormalige eerste minister van het land. “Vrouwen hebben het recht om seks te weigeren. Het is belachelijk om te zeggen dat mannen mishandeld worden als hun vrouw ‘nee’ zegt.”

De zitting vond plaats in het kader van de aanpassing van enkele wetten over huiselijk geweld. In Maleisië is het tot op heden legaal voor mannen om met vier vrouwen te trouwen. Che Mohamad Zulkifly Jusoh stelde in dezelfde parlementaire zitting ook dat vrouwen die hun man geen toestemming geven om een tweede, derde of vierde vrouw te nemen, eveneens een vorm van emotioneel misbruik is.