Europese Unie gaat woningen huren voor vluchtelingen in Griekenland

Print
Europese Unie gaat woningen huren voor vluchtelingen in Griekenland

Vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos Foto: Kristof Vadino

De Europese Commissie heeft besloten om de vluchtelingen in Griekenland onder te brengen in huurwoningen. Zo zullen ze dit jaar 93,5 miljoen euro uittrekken om maar liefst 30.000 vluchtelingen uit de opvangkampen te halen.

Het gaat om 22.000 huurwoningen, waarvan twintigduizend op het Griekse vasteland. EU-commissaris Christos Stylianides bekijkt het project alvast positief: “Dit is het begin van een nieuw hoofdstuk in het leven van de vluchtelingen. Dit project is erop gericht ze onder te brengen in normale woningen. Zo kunnen ze een veiliger en gewoner leven leiden.” Het project loopt in samenwerking met het VN-vluchtelingenagentschap UNCHR.

Basisbehoeften

Naast de 93,5 miljoen euro keurde de commissie vandaag nog 115,5 miljoen euro extra goed aan noodhulpprojecten in Griekenland. Zo zou er 56,6 miljoen euro aan de asielzoekers en vluchtelingen uitbesteed worden waarmee ze zelf basisbehoeften als voedsel en medicijnen kunnen kopen. Elk gezin krijgt afhankelijk van zijn samenstelling een vast maandelijks bedrag om rond te komen. Ook wordt er extra geld vrijgegeven voor gezondheidszorg, psychosociale bijstand en onderwijs.