Nederlands producent dodelijke kermisattractie vraagt Fire Ball niet meer te gebruiken

Print
Nederlands producent dodelijke kermisattractie vraagt Fire Ball niet meer te gebruiken

Foto: AP

“Zolang we niet zeker weten wat er gebeurde in Ohio, is het beter dat de Fire Ball nergens nog draait.” Dat is de oproep van KMG, de Nederlandse producent van de kermisattractie waarmee gisteren een dode en zeven gewonden vielen in Ohio. “In België staat er geen Fire Ball”, zegt de woordvoerder van de Belgische Foorkramers.

Bij een ongeluk met de Fire Ball op de jaarmarkt in de Amerikaanse stad Columbus (Ohio) is woensdag een 18-jarige jongeman om het leven gekomen. Zeven anderen raakten zwaargewond.

De Fire Ball heeft een slingerarm waaraan draaiend bakjes hangen. Per ritje kunnen er 24 mensen in de attractie. Een reuzenarm tilt de bakjes tientallen meter hoog en dan gaan de bakjes 15 rondjes per minuut draaien.

Woensdag raakte een rij zitjes los, terwijl de Fire Ball aan een snelheid van 80 kilometer per uur draaide. Mensen werden in de lucht geslingerd. Eén persoon overleefde de val niet.

De Fire Ball is gemaakt door het Nederlandse bedrijf KMG. Volgens de woordvoerder van de Belgische Foorkramers staat de Fire Ball niet op Belgische kermissen. “Die attractie - kostprijs één miljoen euro - is te duur voor onze foorkramers.”

Tilburg dicht

Op de kermis van Tilburg staat er wel een Fire Ball, onder de naam Chaos. De uitbater van de attractie zegt in de Nederlandse media dat zijn Fire Ball veilig is maar dat hij de attractie voorlopig niet openhoudt. Hij schikt zich naar de vraag van de producent.

Albert Kroon van KMG roept iedereen die een Fire Ball heeft op, de attractie niet meer te gebruiken zo lang niet duidelijk is wat er juist is gebeurd in Ohio. In Nederland draaien twee Fire Balls. Eén exploitant - Sipkema - vermoedt dat er een scheurtje zat in de draagarm van de Amerikaanse Fire Ball. Sipkema laat bij het onderhoud altijd een röntgenfoto nemen van zijn Fire Ball.

Eerste maal

Het is de eerste maal in 28 jaar dat er een ongeluk gebeurt met een attractie van het Nederlandse bedrijf KMG.