Viertal riskeert jaar cel voor gewapende afpersing van kotgenoot

Print
Viertal riskeert jaar cel voor gewapende afpersing van kotgenoot

Foto: Photo News

Lanaken -

Vier jongeren tussen 19 en 23 jaar riskeren celstraffen van 30 maanden en een jaar en geldboetes van 800 euro omdat ze een vriend van een van hen bedreigden met een wapen in een studentenhome. Ze eisten 7.800 euro geld nadat een van hen ontdekte dat de jongen een grote soms geld op zijn spaarrekening had staan.

Een van de mannen woonde op 31 december 2016 sinds enkele dagen samen met het slachtoffer in een studentenwoning in Lanaken. Toen de man zijn bankkaart uitleende aan zijn kotgenoot om snacks te gaan kopen, ontdekte deze laatste volgens het openbaar ministerie dat de man nog meer geld op zijn spaarrekening had staan waarop hij enkele andere vrienden uitnodigden in het studentenhuis. Een van hen had een wapen bij zich en nam de nietsvermoedende medestudent in een houdgreep en plaatste het wapen tegen zijn slaap. Onder bedreiging moest de man een bedrag van 7.800 euro overschrijven naar zijn zichtrekening. Een andere beklaagde trok met een chauffeur naar verschillende bankfilialen om het geld af te halen. Om zeven uur ’s ochtends werd uiteindelijk de politie LAMA opgeroepen door het slachtoffer.

Shock

De ‘vriend’ van het slachtoffer ontkent echter dat hij iets te maken heeft met de afpersing. “Ik vind dit heel erg, ik was zelf in shock van wat er gebeurde. Ik ben even goed slachtoffer”, zo klonk het. Ook de autobestuurder ontkent elke betrokkenheid. “Ik was enkel daar omdat zij me als taxi hadden ingehuurd, een jobje dat ik wel vaker in het zwart doe.” Toch stelt de procureur dat iedereen op de hoogte moet zijn geweest van de plannen. Er worden voor de beklaagden straffen van een jaar en 30 maanden opsluiting geëist.

Vonnis op 3 augustus.