Amerikaanse wetenschappers bewerken voor het eerst menselijke genen

Print
Amerikaanse wetenschappers bewerken voor het eerst menselijke genen

Foto: Bart van Overbeeke Fotografie

Amerikaanse wetenschappers hebben voor de eerste keer ooit een menselijk embryo genetisch gemanipuleerd. “De nieuwste technologie maakt het mogelijk om genen te bewerken in een menselijk embryo dat theoretisch gezien zou uitgroeien tot een volwaardig persoon”, klinkt het bij de Oregon Health and Science University in Portland.

Het is niet de eerste keer dat een menselijk embryo genetisch gemanipuleerd wordt in een onderzoek, maar nog nooit zouden er zo veel embryo’s tegelijk bewerkt zijn op een veilige en efficiënte manier. Het Amerikaanse onderzoek onder leiding van Shoukhrat Mitalipov maakt gebruik van een nieuwe technologie genaamd CRISPR. Deze staat wetenschappers toe om de genen die erfelijke ziekten en andere problemen veroorzaken weg te snijden en deze te vervangen met nieuwe DNA-sporen. De resultaten van de studie zouden binnenkort naar buiten gebracht worden in een wetenschappelijk tijdschrift.

Onverantwoord

Chinese wetenschappers hebben eerder al vergelijkbare studies gepubliceerd met gemengde resultaten. Zo hebben wetenschappers in december 2015 op een internationale bijeenkomst van de National Academy of Sciences (NAS) in Washington gezegd dat het onverantwoord zou zijn om genetische technieken op menselijke embryo’s toe te passen voor therapeutische doeleinden. Eerder dit jaar herzagen ze echter hun uitspraak en verkondigden ze dat ze onderzoeken betreffende genetische bewerkingen in menselijke voortplantingscellen toch zouden overwegen.