“Al 80 tot 85 procent brandend hooi uit mergelgrotten gehaald”

Print

Brandweermannen blussen dag en nacht aan de mergelgrotten. Video: TVL

Riemst - De brandweermannen van het Nederlandse Zuid-Limburg en van de hulpverleningszone Oost-Limburg hebben in de nacht van woensdag op donderdag in samenwerking met de gespecialiseerde diensten vlot kunnen doorwerken voor het blussen van het smeulend hooi en stro in de mergelgrotten aan de Muizenberg in Kanne (Riemst). Tot nu toe is tachtig tot vijfentachtig procent van het hooi en stro uit de grotten verwijderd, maakte de gemeente Riemst donderdagvoormiddag bekend.

Sinds vorige donderdag woedt er in de Cannerberg tussen Kanne (Riemst) en Maastricht een hooibrand, die moeilijk te blussen was. Het gangenstelsel was voor de brandweermannen te gevaarlijk, omdat stukken mergel loskwamen. Woensdagmiddag werd gestart met een nieuwe blusmethode, waarbij groevespecialisten met de brandweer en een grijper het hooi op een veilige manier naar buiten halen om het af te blussen. De brand gaat gepaard met rookoverlast.

Wegens verhoogde koolmonoxidewaarden werd woensdag beslist om dertien personen uit hun huizen aan de Muizenberg te evacueren. De bluswerken van de brandweer zullen donderdag nog de hele dag en avond rookoverlast met zich meebrengen. De luchtkwaliteit wordt voortdurend gemeten. De mensen in Kanne en omgeving krijgen het advies om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen.
 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio