Pieter Timmers raakt niet tot in finale 100m vrij op WK zwemmen: “Dit had ik niet zien aankomen”

Print
Pieter Timmers raakt niet tot in finale 100m vrij op WK zwemmen: “Dit had ik niet zien aankomen”

Foto: Photo News

Pieter Timmers heeft de finale op de 100 meter vrije slag op het WK zwemmen in Boedapest niet weten te halen. Timmers, die in exact dezelfde discipline nog zilver pakte op de Olympische Spelen, klokte in de halve finale als laatste af op een teleurstellende 48.96, meer dan een seconde trager dan zijn Belgisch record van 47.80.

Voor een plaats in de finale had Timmers onder de 48.30 moeten blijven. De Fransman Mehdy Metella gaat in 47.65 als snelste naar de finale, voor de Amerikanen Caeleb Remel Dressel (47.66) en Nathan Adrian (47.85).

Een teleurstelling toch voor Timmers, die voor het koninginnennummer van het zwemmen afgezakt was naar het WK, al zei hij vooraf al dat hij minder was dan vorig jaar in Rio. Eerder had hij een 31ste plaats laten optekenen op de 200 meter, maar die diende louter als opwarmertje.

“Na de reeksen van vanmorgen, die nog het beste deden vermoeden, heb ik tijdens de middag goed kunnen slapen en ben ik met een fris gevoel terug naar het zwembad vertrokken”, blikte Pieter Timmers terug op zijn halve finale. “Ook tijdens het inzwemmen bleef ik mij fris en sterk voelen. Pas tijdens de tweede helft van de wedstrijd is gebleken dat de series meer krachten hebben gekost, dan ikzelf en Ronald (Gaastra) hadden ingeschat. Deze vroege uitschakeling had ik echt niet zien aankomen.”

“Ronald vermoedt dat het missen van de laatste stage er voor gezorgd heeft dat ik toch minder goed in vorm was dan nodig om op dit WK mee te kunnen met de wereldtop. Ik had gehoopt in dit toernooi nog stappen voorwaarts te kunnen zetten, maar dat heeft dus niet mogen zijn.”

Vaderschap eist tol

Timmers was geen honderd procent doordat hij net vader geworden is. “Ik kende een gebrekkige voor­bereiding, met weinig slaap”, gaf hij eerder al toe in Het Nieuwsblad. “Ik ben een van de weinige papa’s in het topzwemmen. Daarom ook is dit WK niet bepalend, omdat het een atypisch jaar is en ik minder heb kunnen rusten. Ik zwem echt nog graag.”

Woensdagochtend had Timmers al de nodige moeite op zich voor de halve finales te plaatsen. In de reeksen liet hij met 48.67 de dertiende tijd optekenen. Timmers komt in Boedapest op drie afstanden in actie. Hij werd eerder al uitgeschakeld in de reeksen van de 200 meter vrije slag. Vrijdag betwist hij de reeksen van de 50 meter vrije slag.

Pellegrini verrast Ledecky op 200 meter vrij en kondigt meteen afscheid aan

De Italiaanse Federica Pellegrini won de finale van de 200 meter vrije slag bij de vrouwen. Ze haalde het in 1:54.73 verrassend voor de Amerikaanse topfavoriete Katie Ledecky, die al drie gouden medailles verzamelde in de Hongaarse hoofdstad, en de Australische Emma McKeon.

Pieter Timmers raakt niet tot in finale 100m vrij op WK zwemmen: “Dit had ik niet zien aankomen”
Foto: EPA

De 28-jarige Italiaanse, eerder al wereldkampioen op het nummer in 2009 en 2011, kon dankzij een indrukwekkende eindsprint nog in extremis de 20-jarige Ledecky en de 23-jarige McKeon voorbijsnellen. Ledecky en McKeon tikten 0.45 na Pellegrini aan en moesten het zilver delen. Op de Olympische Spelen in Rio van vorig jaar waren de rollen nog omgedraaid. Toen won Ledecky het goud op de 200 meter vrije slag en moest Pellegrini zich tevreden stellen met het zilver. Pellegrini is nog altijd wereldrecordhoudster op de afstand. Op 29 juli 2009 zette ze op het WK in Rome 1:52.98 op de tabellen.

Ledecky was op de 200 meter vrije slag op zoek naar haar vierde gouden medaille van dit WK. Het was pas haar eerste nederlaag ooit in een individuele finale van een groot kampioenschap. Eerder deze week stond Ledecky wel op het hoogste schavotje na de 400 en 1.500 meter vrije slag en de aflossing van de de 4x100 meter. Ze kan haar verzameling gouden medailles nog uitbreiden op de 800 meter vrije slag en op de aflossing van de 4x200 meter vrije slag.

Na haar knappe prestatie kondigde Pellegrini meteen haar afscheid aan. “Het was de laatste 200 meter vrije slag uit mijn carrière. Het is een ongelooflijke medaille. Ik dacht dat ik een podiumplaats zou kunnen behalen, maar ik dacht niet aan het goud. Ik was zeker dat Ledecky zou winnen.”

Le Clos houdt thuiszwemmer Cseh van goud op 200 meter vlinderslag

Topfavoriet Chad le Clos pakte goud op de 200 meter vlinderslag bij de mannen. Laszlo Cseh had zijn zinnen gezet op de overwinning in eigen land, maar moest zich tevreden stellen met het zilver. De Japanner Daiya Seto tikte als derde aan.

Pieter Timmers raakt niet tot in finale 100m vrij op WK zwemmen: “Dit had ik niet zien aankomen”
Foto: AP

De 25-jarige Le Clos tikte aan na 1:53.33 en brak zo de hoop op Hongaars goud op de 200 meter vlinderslag. Uittredend wereldkampioen en thuiszwemmer Laszlo Cseh eindigde als tweede op 0.39 van de Zuid-Afrikaan.

Het Hongaarse publiek kreeg ook nog een tweede ontgoocheling te verwerken doordat de Japanner Daiya Seto (1:54.21) het brons afsnoepte van Tamas Kenderesi (1:54.73).

Louis Croenen wist zich niet te plaatsen voor de finale van de 200 meter vlinderslag. Croenen miste dinsdag de halve finales op vier honderdsten van een seconde.

Detti toont zich de sterkste op 800 meter vrij

De Italiaan Gabriele Detti was de sterkste op de 800 meter vrije slag. Detti maakte het verschil in de laatste lengte en haalde het voor de Pool Wojciech Wojdak en zijn landgenoot Gregorio Paltrinieri.

Pieter Timmers raakt niet tot in finale 100m vrij op WK zwemmen: “Dit had ik niet zien aankomen”
Foto: AP

De 22-jarige Detti won eerder brons op de 400 meter vrije slag, maar deed op de 800 meter nog beter door het goud weg te kapen met een tijd van 7:41.33. De Italiaan had wel een taaie klant aan Wojdak, die op amper 0.96 van Detti finishte.

Topfavoriet en titelverdediger Sun Yang mikte op zijn derde gouden medaille van dit WK, maar de Chinees stelde teleur met een vijfde plaats. Eerder behaalde Sun Yang het goud op de 200 en 400 meter vrije slag.

VS pakt goud en wereldrecord op 4x100 meter gemengde wisselslag

De Verenigde Staten behaalden een dubbelslag door zowel het goud te winnen als het wereldrecord te verbeteren op de 4x100 meter gemengde wisselslag.

Het waren Matt Grevers, Lilly King, Caeleb Dressel en Simone Manuel die naar een geweldige tijd van 3:38.56 zwommen en de Verenigde Staten zo het goud bezorgden. Woensdagochtend verbeterden ze in de reeksen al het oude wereldrecord van Groot-Brittannië (3:41.71) met een tijd van 3:40.28, maar ‘s avonds deden ze dus nog beter in de finale.

Australië zwom met Mitchell Larkin, Daniel Cave, Emma McKeon en Bronte Campbell naar het zilver in 3:41.21. Canada stond als derde mee op het podium met Kylie Masse, Richard Funk, Penny Oleksiak en Yuri Kisil (3:41.25).