Vanhaezebrouck: “Oostenrijks zelfvertrouwen versus Gentse onzekerheid”

Print
Vanhaezebrouck: “Oostenrijks zelfvertrouwen versus Gentse onzekerheid”

Foto: BELGA

AA Gent-coach Hein Vanhaezebrouck blikte woensdagmiddag in de Ghelamco Arena vooruit naar de match van donderdagavond tegen het Oostenrijkse Altach in de derde voorronde van de Europa League.

“Eindelijk is het weer zover. Het kan opnieuw beginnen. Voor het derde jaar op rij spelen we met AA Gent Europees voetbal. Onze eerste tegenstander, Altach, onderschat ik zeker niet”, begon trainer Hein Vanhaezebrouck de persconferentie. “De Oostenrijkers hebben het voordeel dat ze al twee voorrondes achter de rug hebben, en daarbovenop een competitiematch. De ploeg blaakt van het zelfvertrouwen. Het is een ervaren team, met een pak maturiteit. Ze blijven op elk ogenblik rustig en dat maakt hen gevaarlijk. Wij daarentegen moeten het stellen met enkel oefenwedstrijden. Matchen waarin het niet echt om de knikkers ging. Vanaf morgen is het wel ‘money time’. Het wordt uitkijken of mijn spelers fit genoeg zijn om gensters te slaan.”

De Gentse kern zit immers vol met twijfelgevallen. “Andrijasevic, Esiti, Neto enzovoort”, aldus Vanhaezebrouck. “Ze zijn allemaal niet volledig fit. De één zal wel sneller fit zijn dan de andere, maar als ik alle spelers moet opsommen die honderd procent fit zijn, kom ik amper aan zes man. De rest heeft hier een daar een kwaaltje of komt terug na een operatie. Birger Verstraete verkeert ook in dat geval. Let wel, er zullen elf spelers op het veld staan. Maar of diezelfde elf er tijdens de terugmatch ook zullen staan is een groot vraagteken.”

De Gent-coach toonde zich ondanks alle kwaaltjes tevreden over de voorbereiding. “Ik mocht werken met een gretige groep. Dat stemt me alvast positief. Spijtig genoeg kon ik niet vanaf dag één over mijn voltallige kern beschikken, maar dat is nu eenmaal zo. Wij willen opnieuw zo ver mogelijk doorstoten in de Europa League. Maar om nu al te gaan zeggen dat we gaan overwinteren in de Europa League, dat zou pas echt respectloos zijn tegenover onze komende tegenstander en zo zit ik zeker niet in elkaar.”

Dejaegere: “Hoop op enkele schitterende uitschieters”

Middenvelder Brecht Dejaegere vergezelde coach Hein Vanhaezebrouck tijdens de persconferentie daags voor de wedstrijd met Altach.

“Het kriebelt enorm”, opende Dejaegere. “Vorig seizoen hebben we een leuke campagne afgewerkt. Ik hoop dat het nu opnieuw van dat is. Dé apotheose was natuurlijk de match tegen Tottenham Hotspur in het legendarische Wembley stadium. Daar word je voetballer voor. Ik hoop dat we opnieuw enkele schitterende uitschieters kennen in deze campagne. Ik maakte alvast een probleemloze voorbereiding door. Ik voel me sterk. En dit zowel op mentaal als fysisch vlak. Ik heb ook voldoende gewerkt in het tussenseizoen om te staan waar ik nu al sta.”

De komende tegenstander van AA Gent, Altach, heeft een pak minder uitstraling dan pakweg Tottenham. “Dat wel, maar voor mij speelt dat geen rol”, counterde Dejaegere. “Zeker niet wat betreft inzet. Of het nu een Engelse topclub is of een andere ploeg, ik ga er steeds de volle honderd procent voor. Ook als dat tegen Altach is, een team dat misschien veel mensen niet eens kenden voordat bekend werd dat wij er tegen gingen spelen. Ik begin aan mijn vijfde seizoen bij deze club. Dat lijkt al zo lang. Ik heb de club in die tijdsspanne enorm zien evolueren. In positieve zin dan wel. Kijk maar eens naar ons supportersaantal. AA Gent heeft in die vijf jaar enkele reuzenstappen voorwaarts gezet en dat is leuk om van dichtbij mee te maken. Mijn verwachtingen voor morgen? De tegenstander niet onderschatten en van onze eigen mogelijkheden uitgaan. Iemand onderschatten is het laatste wat je mag doen. Zeker in het voetbal.”